Кога немате време и немате идеја што да подготвите за ручек или вечера, овој рецепт е идеален
Состојки (количина за едно лице):
1 тиквички со средна големина
1 јајце
100 гр младо сирење со малку маснотии (или урда)
0,5 дл јогурт
2 лажички маслиново масло
лук
Подготовка:
Маринирајте ги тиквичките. Исечете ги на прстени, коцки или по желба.
Посипете со сув зачин, или само додајте сол и бибер по желба.
Додадете рендан лук, малку, само за вкус.
Измешајте сè добро и оставете да отстои околу 15. минути да се исцеди водата, а потоа исцедете да се ослободите од течноста.
Ставете хартија за печење во тава, и пизматете ги јајцата со јогурт и масло.
Истурете во калап, додадете ги маринираните тиквички и изронете го сирењето над нив.
Печете во загреана рерна на 200 Целзиусови степени додека не се испече.
Можете да посипете со лажица пармезан пред печење.