(ФОТО) Мини киш со печурки

Состојки:
350 г остро брашно
400 г путер
1 јајце
1 жолчка
20 г сол
200 г шампињони
400 г мешани печурки
200 г црвен кромид
2 чена лук
100 г рендан пармезан
малку црн пипер
свеж магдонос
Подготовка: тестото замесете го од брашното, 250 г путер, јајце, жолчка и 9 г. сол. Тестото ставете го на прозирна фолија, покријте со друго парче фолија и расукајте на дебелина од 3 -4 милиметри. Калапи со обем од 8 – 11 см. намачкајте со путер (50 – 60 г, тестото исечете го да е 2 сантиметри (во обем) поголемо и ставете во калапот, обложете и по страните. Избоцкајте со вилушка, покријте со алуминиумска фолија, додајте сув грав и печете 15. минути во рерна загреана на 180 степени.
Во меѓувреме ситно исечкајте ги кромидот и лукот, печурките исечете ги на шестини. На путер динстајте ги кромидот и лукот, додајте ги печурките, малку динстајте, зачинете со сол и црн пипер.
Од испечените теста отстранете ги гравот и фолијата, распоредете го филот и вратете во рерна на уште 4 – 5 минути.
Пред послужување наросете со рендан пармезан и украсете со ливчиња свеж магдонос.

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Денеска се празнува Светата маченичка Василиса

Светата маченичка Василиса Деветгодишно девојченце. Пострада во Никомидија недолго после смртта на Свети Антим. Мачителите …