Новинарка решила да направи тест, прочитајте што и се случило откако една недела јадела лубеница!
Уредничката на порталот The Healthy, Шарлот Хилтон Андерсен решила да спроведе експеримент. Пред да почне да јаде лубеница секој ден во текот на една недела, се консултирала со експерт. Џесика Плоуман, регистриран диететичар со повеќе од 15 години искуство, забележува дека лубеницата е едно од најдобро толерираните овошја. Не само што е слаѕка и лесна за стомакот, туку и добро хидрира и му обезбедува на телото вредни фитонутриенти. Поради оваа причина, лубеницата е често претпочитано овошје за луѓе со различни заболувања. Прочитајте го искуството на новинарката:
Можеби првото прашање што треба да си го поставите е дали вреди да се јаде лубеница секој ден. Чувствувам дека морам да кажам дека вашата исхрана треба да биде урамнотежена, затоа погрижете се да јадете разновидно овошје и зеленчук секој ден. Мислам дека ако јадете само лубеница секој ден, тоа би било проблем. Меѓутоа, ако имате проблеми со варењето, лубеницата е храна која може да предизвика гасови.
Ако имате чести главоболки, можеби е паметно да јадете лубеница умерено, бидејќи Клиниката во Кливленд укажува дека лубеницата содржи значителни количини на тирамин, амино киселина која влијае на крвниот притисок. Ова значи дека лубеницата може да игра улога во предизвикувањето напади на мигрена.
Ако сте дијабетичар, важно е да бидете внимателни со повеќето овошја поради нивната природна содржина на шеќер. Дијабетичарите или другите луѓе кои имаат потешкотии да го регулираат нивото на шеќер во крвта можеби ќе треба да избегнуваат лубеница бидејќи може да предизвика скокови на шеќерот во крвта. Клиниката во Кливленд исто така вели дека луѓето кои се алергични на „одреден полен, вклучувајќи трева или амброзија“ може да доживеат алергиска реакција на лубеница. Ако не сте сигурни дали консумирањето лубеница е безбедно за вас, секогаш консултирајте се со вашиот лекар.