Евтино јадење од конзерва кое всушност е добро за вашето здравје – може да го намали холестеролот и да го заштити вашето срце
Според истражувањата, гравот не само што може да помогне во намалувањето на холестеролот и да го заштити срцето, туку може да придонесе и за одржување на здрава телесна тежина и регулирање на нивото на шеќер во крвта.
Нутриционистите ја препорачуваат оваа храна како брз, здрав и достапен избор.
„Конзервираниот грав од конзерва е многу добар избор бидејќи ги содржат сите корисни хранливи материи од гравот и сосот. „За брз оброк, гравот е поевтин и похранлив од другите готови оброци и брзата храна, кои често се полни со сол и нездрави масти“, изјавила диететичарката Хелен Бонд за The Telegraph.
На пример, една порција грав (околу половина лименка) содржи приближно 168 калории и исто така е богат извор на протеини и влакна. Влакната се клучни за дигестивниот систем и здравјето на срцето. Бонд истакнува дека половина лименка грав обезбедува дури 8 грама влакна, што е 27% од дневниот препорачан внес.
„Влакната не само што го поддржуваат здравото варење, туку помагаат и во регулирањето на нивото на шеќер во крвта и создаваат чувство на ситост, што може да го олесни контролирањето на тежината“, додава диететичарот Никола Лудлам-Рејн. „Покрај тоа, одредени растворливи влакна, како што се оние во гравот, овесот и јачменот, формираат супстанца слична на гел во дигестивниот систем што ја забавува апсорпцијата на шеќер и масти, вклучувајќи го и холестеролот“.
Студијата објавена во 2007 година во списанието Nutrition Research покажала дека консумирањето на една чаша запечен грав дневно во текот на осум недели може значително да го намали вкупниот холестерол во крвта кај луѓето со висок холестерол. Авторите на студијата заклучиле дека вегетаријанската верзија на запечен грав може да биде корисна за луѓето кои сакаат да го регулираат холестеролот.
Покрај гравот, свои придобивки имаат и доматите од сосот. Лудлам-Рајн истакнува дека витаминот Ц во доматите ја олеснува апсорпцијата на железото, кое е клучно за транспорт на кислородот во крвта. Покрај тоа, доматите се богати со ликопен, каротеноид кој го штити срцето, кожата и потенцијално од дијабетес и одредени видови на рак.
Експертите советуваат да се изберат верзии на грав без додадена сол и шеќер, пренесува Index.hr.
Иако запечениот грав се смета за ултра-обработена храна поради адитиви како модифицираниот пченкарен скроб, Лудлам-Рејн објаснува дека нутритивните придобивки, како што се високата содржина на растителни влакна и протеини од растително потекло, го прават опција што не треба да се избегнува. Се препорачува конзервиран грав со едноставна листа на состојки, без конзерванси, бои или вкусови.
Фото: Архива