Ви ги пренесуваме сите здравствени придобивки од наутот и како на најдобар начин да го вклучите во вашата исхрана.
Ако претходно не сте додале грст наут во салатата, сметајте дека ова е знак за почеток.
На крајот на краиштата, придобивките од конзумирањето наут се многубројни – не само што овие сеприсутни медитерански мешунки се богати со влакна и протеини, туку можат да ни помогнат да одржуваме здрава телесна тежина, па дури и да придонесат за долговечност.
д-р. Оливие Кортин Кларинс, директор на Групацијата Кларинс, во својата книга „Убавина во мојата чинија“ (анг. Beauty in My Plate) презентира силен и убедлив аргумент во корист на конзумирање наут и други мешунки. Некои од најфасцинантните придобивки? Способноста на малите зрна да промовираат губење маснотии и да ни помогнат подобро да старееме.
Повикувајќи сена резултатите од шест клинички студии кои сугерираат дека конзумацијата на мешунки го намалува процентот на телесните масти, Кортин Кларинс вели дека „вклучувањето на мешунките во исхраната овозможува мало намалување на тежината без ограничување на внесот на калории“ и забележува дека нивната висока содржина на влакна и содржината на протеини ја прави храната позаситна и одличен сојузник во разградувањето на мастите.
Влакната и успорувањето на стареењето
Високата содржина на влакна во наутот и други мешунки, исто така, може да го поттикне здравото стареење. „Студијата спроведена повеќе од 10 години покажува дека луѓето кои консумираат повеќе влакна имаат двојно поголема веројатност да стареат подобро во споредба со остатокот од популацијата“, истакнува докторот во својата книга.
Тоа е затоа што целото тело има корист од исхраната богата со влакна од растителна храна како мешунките. Истражувањата покажаа дека адекватниот внес на влакна го намалува воспалението, го зајакнува имунолошкиот систем, го подобрува здравјето на зглобовите и го намалува ризикот од рак, Алцхајмерова болест и многу други болести.
Всушност, некои студии дури открија дека постои зголемен „ризик од забрзано стареење кај Американките и мажите кои не консумираат доволно количество диетални влакна“.
Балансирање на задржување на течности
Фармацевтот и нутриционист Пола Партин Клерс исто така го пофалува наутот во нејзината книга „Здравата кожа доаѓа од она што го јадете“ (анг. Healthy Skin Comes From What You Eat). Таа нагласува дека наутот е одличен извор на протеини, калциум, калиум, железо, фосфор, магнезиум, витамин Б6 и витамин Е.
„Не штитат и од задржување на водата, помагајќи ни да ги балансираме телесните течности“, истакнува нутриционистот и додава дека се одлични за намалување на нивото на холестерол во крвта, за регулирање на дигестивниот систем и нивото на шеќер во крвта. Тие дури го поттикнуваат правилното функционирање на нервниот систем. Како што потврдува нутриционистот Беатриз Латера, „тие се енергични и неопходни за здраво тело и ум“.
Идеи за додавање наут во вашата исхрана
Дали консумирањето наут ќе ви помогне да изгубите тежина, во голема мера зависи од начинот на кој го подготвувате и од храната со која го комбинирате. Лареа советува да ги јадете со целовити житарки за да создадете „целосен протеин“ со сите осум есенцијални амино киселини.
Ако планирате да варите наут, Кортан Кларис советува да го потопите во вода два часа пред да го варите за да се намали производството на гасови.
„Можете дури и да додадете мајчина душица во водата за варење за да ја намалите потенцијалната непријатност“, додава тој.
Наутот од конзерва може да биде добра алтернатива, доколку ја содржи – како што објаснува нутриционистот Наталија Калвет – само главната состојка заедно со вода, масло или малку сол, без други непотребни адитиви.
Исто така, важно е добро да се исплакне конзервиранаиот наут и да се исцеди пред да се вари. Што се однесува до начините да ги вклучите во вашата исхрана на здрав начин, еве неколку идеи:
– Измешајте со таан, сок од лимон и маслиново масло за да направите хумус и послужете со зеленчук.
– Додадете во салати со киноа, зеленчук, спанаќ и авокадо за целосен оброк избалансиран со здрави масти и протеини.
– Варете во гулаш со ракчиња, пиперки, лук и домати за вкусна, заситна вечера.
– Печете во рерна со зачини како ким и куркума за да ги додадете во салати и други јадења.
Фото: Архива