Грозјето, освен што е многу вкусно и слатко, има и свои придобивки за организмот, особено за крвните садови. Ви пренесуваме се што треба да знаете за ова моќно овошје.
Грозјето е вистинска ризница на витамини и минерали. Да го споменеме борот кој поволно влијае на здравјето и зачувувањето на коските или витаминот Ц – една шолја грозје задоволува 27 отсто од дневните потреби за овој моќен антиоксиданс.
Грозјето некогаш се сметало за „храна на боговите“ и било поврзано со Дионис, грчкиот бог на виното, земјоделството и плодноста. Се споменува и во митологијата, со акцент на опојните својства на виното.
Грозјето е одличен извор на манган, минерал кој го олеснува метаболизмот на протеините и јаглехидратите и ги активира ензимите одговорни за искористување на клучните хранливи материи, како што се витамините од групата Б добро е да се има предвид дека една чаша содржи приближно 100 калории.
Грозје против кардиоваскуларни заболувања
Во последните децении, растителните хемикалии ги заинтригираа научниците со истиот интензитет како што ги заинтригираа витамините во минатиот век.
Една таква растителна хемикалија е ресвератрол, кој се наоѓа во грозјето и виното. Супстанцијата се излачува како одговор на микробна инфекција на овошјето или стрес (употреба на хербициди, фунгициди, изложеност на УВ зраци) и служи како природна антиоксидантна заштита кај грозјето.
Се акумулира во кората на грозјето и е биолошки активна растителна хемикалија која добива големо внимание во последните години поради бројните позитивни ефекти. Истражувањето објавено во The Journal of Infectious Diseases покажало позитивно влијание на ресвератролот врз вирусот на грип.
Група италијански научници, на чело со д-р Ана Паламара, од Институтот за микробиологија во Рим, спровеле ин витро и ин виво истражување со оваа супстанца со цел да го испитаат ефектот на ресвератролот врз репликацијата на вирусот на грип. Во своето истражување дошле до сознание дека ресвератролот силно ја блокира репликацијата на вирусот на грип во клеточните култури, што го потврдиле и истражувањата на лабораториски животни.
Познато е заштитното дејство на виното за превенција од кардиоваскуларни болести, а Французите се особено горди на тоа.
Популарно-научниот термин „француски парадокс“ се користи за да се опише фактот дека Французите многу поретко страдаат од кардиоваскуларни болести, а во исто време консумираат иста количина на заситени масти како и Американците.
Французите обожаваат да јадат, а нивната исхрана е богата со масти, а според сите карактеристики треба да ги стави во ризичната група за појава на кардиоваскуларни заболувања. Со внимателно проучување на карактеристиките и разликите помеѓу француската и американската исхрана, истражувачите заклучиле дека значајна разлика е внесувањето на црвено вино.
Го намалува лошиот холестерол
Бројни контролирани студии покажале дека црвеното вино – кога се консумира во умерени количини – го зголемува нивото на HDL („добар“ холестерол) и го намалува нивото на LDL („лошиот“) холестерол во крвта.
Заштитниот ефект на виното врз кардиоваскуларниот систем се припишува на веќе споменатиот ресвератрол. Се верува дека сокот од грозје, поради содржината на оваа заштитна материја, може да обезбеди слична заштита како црвеното вино. Сепак, студиите покажале дека е потребно да се пие три пати повеќе шира отколку вино за да се намали оксидацијата на LDL холестеролот, бидејќи повеќето активни супстанции остануваат во семките и лушпата на грозјето.
Крвниот притисок е намален
Ферментацијата на младото вино во контакт со бобинки обезбедува добар трансфер на активните материи во виното, со што виното се збогатува со корисни материи, додека младото вино содржи само траги од овие материи.
Една неодамнешна студија на животни покажала дека исхраната богата со фитохемикалии кои се наоѓаат во грозјето може да го намали високиот крвен притисок предизвикан од прекумерното внесување на кујнска сол. Корисното својство им се припишува на флавоноидите кои го намалуваат покачениот крвен притисок или директно со нивната антиоксидантна активност или индиректно со влијание на клеточните функции или и двете. Флавоноиди исто така обилно ги има во кожичката и месото и семките од грозје.
Како да ги изберете најдобрите гроздови?
При изборот на грозје, секогаш избирајте зрели плодови. Зрелото грозје е цврсто и не е збрчкано. Стебленцето треба добро да е зацврстено за гроздот, а областа околу точката за прицврстување треба да биде во иста боја како и остатокот од грозјето.
Најдобро е да го вкусите за да бидете сигурни во неговиот вкус и зрелост. Повеќето грозја се берат зрели, нема да созреат откако ќе се наберат.
Грозјето на врвот на зрелоста има и најголема хранлива вредност, бидејќи токму тогаш концентрацијата на витамини и фитохемикалии е на својот врв. Бидејќи грозјето е високо на скалата на овошја кои задржуваат високи нивоа на пестициди, изберете органски одгледано грозје кога можете.
Фото: Архива