Јајцата порано имаа лоша репутација, но денес немаат конкуренција. Прочитајте зошто тие треба да бидат составен дел од вашата исхрана.
Јајцата се прехранбен производ кој предизвикува многу контроверзии. Во минатото, јајцата често биле предмет на критики, обвинувани за зголемување на нивото на холестерол и зголемување на ризикот од срцеви заболувања. Денес е познато дека експертите со години грешеле, а јајцата се еден од најдобрите производи за јадење.
Лоша репутација на јајцата
Во 1980-тите и 1990-тите, јајцата, и покрај нивната популарност, беа во фокусот на негативното внимание од медиумите и експертите за исхрана. Беше истакнато дека содржат многу холестерол, што може да биде потенцијална закана за здравјето на срцето. Сепак, тековните истражувања го оспоруваат овој став, сугерирајќи дека врската помеѓу консумирањето јајца и срцевите заболувања може да биде помалку јасна отколку што се мислело. Истражувањето на оваа тема излезе на виделина во април 2024 година и беше објавено во списанието на American College of Cardiology..
„Знаеме дека кардиоваскуларните болести до одреден степен се посредувани од фактори на ризик како што се висок крвен притисок, висок холестерол, зголемен БМИ и дијабетес. Диететските обрасци и навиките може да имаат значително влијание, а има многу спротивставени информации за тоа дали јајцата се безбедни за јадење, особено за луѓето кои имаат или се изложени на ризик од срцеви заболувања“, рекла д-р Нина Нухравеш, научен соработник во Институтот за клиничко истражување во Дарам и главен автор на студијата.
„Тоа е мала студија, но ни дава доверба дека јадењето збогатени јајца е во ред во однос на липидните ефекти во текот на четири месеци, дури и кај популациите со висок ризик“, додала таа.
Дебатата се уште трае, но експертите се согласуваат во едно – јајцата нудат бројни здравствени придобивки. Тие се достапен извор на протеини и богати се со витамини, минерали и антиоксиданси. Тие играат клучна улога во заштитата на клетките од оштетување и може дури и да помогнат во спречување на хронични болести како што се срцеви заболувања и рак.
Јајцата може да имаат позитивен ефект врз некои биомаркери поврзани со срцеви заболувања. Јајцата ве држат сити долго време, па затоа се одличен избор за луѓето кои се обидуваат да ослабат, надминувајќи ги другите популарни опции за појадок како житарките.
Како да ги јадете јајцата?
Сепак, препораките за љубителите на јајца се претпазливи. За здрави возрасни лица, се препорачува да јадат 1-2 јајца дневно како дел од разновидна исхрана. Луѓето со високо ниво на холестерол треба да се ограничат на 4-5 јајца неделно. За оние кои сè уште се загрижени за нивното ниво на холестерол, експертите предлагаат едноставни модификации, како пржење јајца во масло од авокадо наместо путер или комбинирање со зеленчук наместо масни додатоци како колбаси или сланина.
Со оваа информација, јајцата ја враќаат својата важност како вреден елемент на урамнотежена исхрана. Затоа, вреди да ги имаме редовно во нашите чинии за појадок.
Фото: Архива