Кога сакаме да се храниме здраво, бараме помош од житарки, овошје, зеленчук и многу други намирници кои добро влијаат на важните аспекти на нашата општа состојба. Но, една житарка се издвојува, а тоа е булгурот, бидејќи го контролира нивото на шеќер во крвта и го поттикнува согорувањето на мастите поврзани со стареењето.
Булгурот е богат со влакна кои ја забавуваат апсорпцијата на гликоза во крвта и на тој начин го стабилизираат нивото на шеќер во крвта. Корисно е да се знае дека колку е потврд булгурот, толку ќе биде поуспешен.
Кога станува збор за слабеење, булгурот може да биде ваш сојузник бидејќи е сложен јаглехидрат кој го зголемува чувството на ситост.
Доволно е да се јаде неколку пати неделно, а во продавниците може да се најде пакување од половина килограм.
Булгурот е богат со витамини Б, Е и К, железо, калциум, натриум, фосфор, манган, селен и антиоксиданси.
Булгурот има најголема протеинска вредност од сите житарки
Оваа житарка ја нормализира работата на дигестивниот тракт, го зајакнува имунолошкиот систем и благотворно делува на нервниот систем.
Булгурот потекнува од Блискиот Исток, а потекнува од пченицата која потекнува од Месопотамија и се одгледува околу 12 илјади години.
Оваа пченица првично се користела за производство на леб, а пред околу четири илјади години започнало и производството на булгур.
Денес оваа намирница е карактеристична за Блискиот Исток и Медитеранот, а често се користи во Индија, Пакистан, Ерменија, Либан, но и во Кипар и Саудиска Арабија.
Честа состојка е во салатите, се јаде и како додаток на месо или риба, или како самостоен оброк.
Фото: Архива