Со оглед на цените на белите печива кои секојдневно „растат“ денес ви предлагаме домашен бурек кој нема да ви го испразни паричникот…
Еве рецепт за домашен бурек со месо, кој може да се направи со готови кори:
Потребни состојки:
500 г готови кори (тенки)
400 г мелено месо (свинско, говедско или мешано)
1 голема главичка кромид
Сол, бибер по вкус
Масло за готвење (околу 100 мл)
Подготовка:
Подготовка на филот:

Исецкајте го кромидот на ситно и пропржете го во малку масло додека не омекне.
Додадете го меленото месо и продолжете да пржите додека месото не е целосно зготвено и не добие кафеава боја. Додадете сол и бибер по вкус. Можете да додадете и други зачини по желба (црвен пипер, чили итн.).
Подготовка на корите:
Загрејте ја рерната на 200°C.
Намачкајте една кора со малку масло и поставете ја на дното на тавата. Додадете уште една кора врз неа, повторно намачкајте со масло. Овој процес повторувајте го додека не искористите половина од корите. Но, корите можете даги поделите и на три дела па на два пати да ставите од филот.
Додавање на филот:
Кога ќе ја поставите половината од корите, распоредете го филот со месо врз нив. Рамномерно размачкајте го за да се покрие целата површина.

Горен дел на бурекот:
Ставете ги преостанатите кори врз филот, секоја намачкана со масло, исто како на почетокот. Последната кора треба да биде добро намачкана со масло.
Печење:
Исечете го бурекот на парчиња пред да го ставите во рерна.
Печете го бурекот во загреана рерна околу 30-40 минути или додека не добие златно-кафеава боја.
Сервирање:
Откако ќе го извадите од рерна, оставете го да се олади неколку минути, па потоа послужете.
Домашниот бурек може да се направи и со други филови, како сирење, спанаќ или печурки, во зависност од вашиот вкус.
Уживајте во вкусен домашен бурек!
Фото: Архива
ekran платформа за слободоумни