Многу експерти го препорачуваат методот на француска преса или методот pour-over, бидејќи бара најмалку обработка и го задржува вкусот и антиоксидансите на кафето. Сепак, не е кафето тоа што ќе ви обезбеди долговечност.
Ден Бутнер, експерт за долговечност и соработник на National Geographic, ја споделува својата врвна храна за подолг живот, од кои едната е многу специфичен тип на кафе.
Редовното консумирање кафе е поврзано со зголемен животен век, благодарение на прилично количество антиоксиданси, како и кофеин и тригонелин, кои можат да го поддржат когнитивното функционирање. Буетнер го издвојува кафето Икарија, вообичаено наречено „турско кафе“.
„Се меле многу фино, а потоа се вари, а тој процес се чини дека ги извлекува маслата, оние полифеноли кои се добри за вашето срце“, вели тој.
Всушност, една студија од 2013 година во списанието Vascular Medicine покажала дека постарите учесници кои пиеле сварено кафе „Икарија“ ја подобриле функцијата на ендотелијата, која игра улога во згрутчувањето на крвта и целокупното здравје на срцето. А на тема полифеноли, една голема студија во Европа објави дека поголемото внесување на овие моќни антиоксиданси е поврзано со подолг животен век.
Буетнер тврди дека ова кафе се пие во Сините зони, односно во регионите каде живеат најдолговечните луѓе.
„Кафето е исто така вообичаено во Сардинија; тоа е вообичаено меѓу Никојаните. Само мислам дека тоа е еден од оние пијалоци во кои можете да уживате неказнето, а веројатно е добро и за вас“, додава.
Поради високата содржина на полифенол,Буетнер е пристрасен во однос на кафето „Икарија“ кога станува збор за поддршката за долговечност. Сепак, повеќето пијалоци можат да се пофалат со антиоксидантни полифеноли – но кафето „Икарија“ едноставно има многу од нив.
Фото: Архива