ПРЕДНОСТИ НА ДИЊАТА:
– Висока содржина на вода: дињата содржи и висок процент на вода (околу 90%), што помага за одржување на хидратацијата.
– Богата со хранливи материи: дињата е добар извор на витамин Ц, витамин А (во форма на бета-каротен) и калиум.
– Природна сладост: има природно сладок вкус, што ја прави одлична алтернатива за слатките и другите висококалорични десерти.
– Разновидност: може да се користи во овошни салати, смути, па дури и како дел од освежителни летни пијалоци.
Диња или лубеница?
– За хидратација: лубеницата можеби е подобар избор поради поголемиот процент на вода.
– За хранлива вредност: двете овошја се богати со витамини и минерали, но дињата нуди малку повеќе бета-каротин.
– Да уживате во вкусот: ако преферирате посладок, поинтензивен вкус, дињата можеби е подобар избор. Лубеницата има благ, освежителен вкус кој е совршен за едноставни закуски.
– За нискокалорични закуски: лубеницата е одличен избор поради нејзината ниска калорична содржина.
Фото: Архива