КУЛТУРА

Меѓународна конференција по повод 40 години од основањето на Катедрата за општа и компаративна книжевност

По повод јубилејот 40 години од основањето на Катедрата за општа и компаративна книжевност на 15 и 16 октомври 2021 година ќе се одржи Меѓународна научната конференција „Предизвиците на компаративната книжевност во 21 век“. Основана во учебната 1980/1981 година, на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје, при Универзитетот „Св. Кирил …

Повеќе »

НУЦК „Марко Цепенков“ – Прилеп: Заедничка изложба на семејството Вујисиќ

На 15 октомври 2021 /петок/ од 13.30 ч. во Ликовната галерија од ЦК „Марко Цепенков“ ќе биде отворена изложба од Мирко Вујисиќ, Лидија Вујисиќ и Марко Вујисиќ. Станува збор за заедничка изложба на семејството Вујисиќ, поддржана од Министерството за култура. Проф. Др. Срѓан Марковиќ за творештвото од Мирко Вујисиќ Вујисиќ …

Повеќе »

НУЦК „Марко Цепенков“  – Прилеп:  Годишна изложба на ДЛУП 2021

На 15 октомври 2021/ петок/ од 19.30 ч. во ликовниот салон на ЦК „Марко Цепенков“ ќе  биде отворена изложба на дела од уметниците – членови на ДЛУП. Ќе бидат изложени 30 дела од над 20 уметници членови на ДЛУП. Изложбата е поддржана од Министерството за култура. -Одржувајќи го континуитетот на …

Повеќе »

 Конкурс за доделување на државната награда „Мето Јовановски”

Ве информираме дека Одборот за доделување на државната награда „Мето Јовановски” распиша Конкурс за  доделување на државната награда „Мето Јовановски” во 2021 година. Со државната награда „Мето Јовановски” се оддава највисоко признание за долгогодишни остварувања во областа на промоцијата, заштитата и унапредувањето на човековите права. Конкурсот ќе трае од 15.10.2021 …

Повеќе »

НАЦИОНАЛЕН КАНДИДАТ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ЗА НАГРАДАТА „ОСКАР ЗА НАЈДОБАР ДОЛГОМЕТРАЖЕН ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН ФИЛМ“

Почитувани, Ве известуваме дека Комисијата за избор на македонски кандидат за наградата “Оскар за најдобар долгометражен интернационален филм”, при Друштвото на филмските работници на Македонија во состав: Дејан Димески – кинематографер и претседател на Комисијата, Роберт Јанкуловски – фотограф и кинематографер, Петар Богоевски – дизајнер на светло, Несрин Таир – актерка, Снежана Поњевиќ …

Повеќе »

Во библиотеката „Браќа Миладиновци“ во Скопје – ВТОР ФОРУМ НА БИБЛИОТЕЧНАТА УНИЈА НА ЗЕМЈИТЕ ОД ЦЕНТРАЛНА И ИСТОЧНА ЕВРОПА И КИНА

Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ денеска и утре е домаќин на Вториот форум на библиотечната унија на земјите од централна и источна Европа и НР Кина, како дел од меѓународната годишна програма на Министерството за култура на Северна Македонија и годишната програма на културни настани на Град Скопје. На настанот ќе …

Повеќе »

Рускиот „На работ“ и канадскиот „Врева“ – најдобри според средношколците на „Џифони Македонија“

 Рускиот филм „На работ“ (On the edge) во режија на Едуард Бордуков е најдобар филм според жирито на сениорите на 9. Филмски фестивал за млади „Џифони Македонија“. Продуцентот на филмот Михаил Дегтиар беше гостин на фестивалот и синоќа на затворањето во Кинотеката се заблагодари за признанието што му го дадоа …

Повеќе »

Промоција на романот „Трамонтана“ од Наташа Сарџоска

Утре на ден 13.10.2021 година, со почеток во 19. часот, во фоајето на НУ Центар за култура „Трајко Прокопиев” Куманово ќе се одржи промоција на романот „Трамонтана” од авторката Наташа Сарџоска. Промотор на романот ќе биде Фросина Пармаковска. Наташа Сарџоска е поет, писател, преведувач и толкувач. Перформер, сонувач и патник. …

Повеќе »

Средношколци од Кавадарци, Прилеп, Куманово и од Маврово-Ростушепреку Џифони-хабовите беа дел од фестивалот

Педесетина ученици од Кавадарци, Прилеп, Куманово и од Маврово-Ростуше во изминатите денови учествуваа на 9. Филмски фестивал за млади „Џифони Македонија“ од своите училишта или домови. Преку т.н Џифони-хабови тие ги следеа активностите на кадетите и сениорите, гледаа филмови, се вклучуваа во дискусиите, а учествуваа и на работилниците. Поради ковид-пандемијата …

Повеќе »