НОБ

Во НОБ на 19. февруари „Гала оперски концерт“

Нацоналната опера и балет со задоволство ви  најавува „Гала оперски концерт“ кој ќе се одржи во петок на 19.2.2021 година, во 20 часот. Настапуваат Ристе Велков – баритон, Билјана Јосифов – сопран, Драган Ампов – баритон, Злата Тошевска – сопран, Ана Ројдева – сопран, во придружба на оркестарот на Националната …

Повеќе »

Националната опера и балет ја најави операта „Кавалерија рустикана“

На 12.2.2021 (петок) во салонот на Националната опера и балет ќе се одржи операта „Кавалерија рустикана“ Пјетро Маскaњи, со концертна изведба, почеток во 20 часот. „Кавалерија рустикана“ е опера во еден чин,  трагичната приказна за љубовниот  триаголник, за традицијата која се испречува помеѓу страста и љубовта, омразата и одмаздата. Диригент: …

Повеќе »

Во петок, во НОБ, втора изведба на балетскиот концерт „Балетски бисери“

Националната опера и балет, поради големиот интерес на публиката Ви најавува втора изведба на балетскиот концерт насловен „Балетски бисери“ на 5.2.2021 (петок) со почеток во 20 часот. Балетскиот концерт ги опфаќа најубавите балетски дела „Бајадера“, „Рајмонда“, „Силфида“ итн. Настапуваат првенци, солисти и балетскиот ансамбл на Националната опера и балет. Настанот …

Повеќе »

Во петок во НОБ – „Балетски бисери“

Националната опера и балет на 29.1.2021 (петок) со почеток во 20 часот Ви го најавува балетскиот концерт насловен „Балетски бисери“ кој ќе ги опфати најубавите балетски дела, „Бајадера“, „Рајмонда“, „Силфида“ итн. Настапуваат првенци, солисти и балетскиот ансамбл на Националната опера и балет. Настанот ќе се одржи според протоколите предвидени со …

Повеќе »

Во петок во НОБ – Гала оперски концерт и „Болеро“ – Морис Равел

На 22.1.2021 поради големиот интерес повторно на репертоарот на Националната опера и балет ќе се одржи гала оперски концерт со почеток во 20 часот. Настапуваат солистите: Сандра Митровска (сопран), Катерина Стојановска (сопран), Ѓорѓи Цуцковски (тенор) и Марјан Јованоски (баритон), во придружба на оркестарот при Националната опера и балет, под диригентската палка …

Повеќе »

Традиционалниот Василичарски концерт на 12 и 13.1.2021

Националната опера и балет ја продолжува традицијата востановена пред повеќе од 25 години и во вторник, 12 и среда, 13 јануари, 2021 г. со почеток во 20 часот, ќе го одржи гала концертот по повод празникот „Василица“. Оваа година концертот носи наслов „Најголемите хитови“, односно, направен е избор од најдобрите хитови од досегашните василичарски концерти, …

Повеќе »

Во НОБ оперски рецитали на 11. и 12.12.2020

На 11 и 12.12.2020 со почеток 20 часот НОБ ги најавува оперските рецитали, во фоајето на Националната опера и балет. Пијано придружба Андреј Наунов. На 11.12.2020 настапуваат Злата Тошевска, Марика Поповиќ, Невен Силјановски и Ана Ројдева. На 12.12.2020 настапуваат Билјана Јосифов, Дејан Стоев, Десанка Глигоријевиќ и Драган Ампов. Билетите се …

Повеќе »

Националната опера и балет известува – Гала оперскиот концерт, во рамките на „Есенски музички свечености“ 2020, вечерва, ќе започне во 19.00 часот

Националната опера и балет известува дека Гала оперскиот концерт, настан во рамките на фестивалот „Есенски музички свечености“ 2020 закажан на 4 ноември, ќе започне во 19.00 часот, наместо во 20.00 часот согласно новите мерки на Владата. Настанот ќе се одржи според протоколите предвидени со моменталната состојба предизвикана од пандемијата Ковид-19 …

Повеќе »

НОБ: Гала оперски концерт и балет „Болеро“

По пауза од неколку месеци поради глобалната пандемија предизвикана од коронавирусот, Националната опера и балет ќе одржи ексклузивен гала оперски концерт и балетска претстава на отворено, под ѕвездите, насловен како „Опера и балет под ѕвездите“. На 25.9.2020 со почеток во 21.00 ч.на платото пред Националната опера и балет (Плоштад „Мајка …

Повеќе »