Bojan

Претставата „Роденден“ на 48-то издание на МОТ

Во среда, 15 ноември 2023 година во Младинскиот Културен Центар во Скопје, со почеток од 22:00 часот, во рамките на 48-то издание на МОТ, ќе имате можност да ја погледнете претставата „Роденден“ на Театар Штип. “Роденден” – Харолд Пинтер Харолд Пинтер, е великан на современиот театарски израз. Драматург, сценарист, актер, …

Повеќе »

Денес се сеќаваме на актерот Кирил Ристоски, роден на денешен ден во 1948 година

Кирил Ристоски бил роден на 14 ноември 1948 година во Прилеп. Тој е македонски глумец и универзитетски професор. Дипломирал во учебната 1976/1977 година на отсекот за драмски глумци на Вишата музичка школа во Скопје, со просечен успех од 9, а дипломскиот труд го одбранил со оцена 10. По дипломирањето, една …

Повеќе »

Претставата „Бакхи: Агава“ утревечер во МНТ

Во вторник, 14 ноември 2023 година, во Македонскиот Народен Театар, со почеток од 19:00 часот, ќе може да ја погледенете претставата „Бакхи: Агава“. Според: Еврипид/Тамара Барачков Режисер: Нина Николиќ Играат: Агава – Симона Спировска Пентеј – Александар Михајловски Дионис – Григор Јовановски (со снимен глас) Марија Кеврекиду (со снимен глас) …

Повеќе »

„Ова сум јас? Кои сме ние?“ – Перформанс на Енџи Николоска и Бојан Лазаров

На 14 ноември 2023 година во Театар “Сенки и облаци”, со почеток од 19:00 часот, ќе може да го погледенете перформансот „Ова сум јас? Кои сме ние?“. „Ова сум јас? Кои сме ние?“ е истражување на телесната/движечка експресија, чија инспирација е македонското поетско творештво. Двајцата перформери – Енџи Николоска и …

Повеќе »

Второ издание на Фестивалот „Ослободуење на Скопје“

Вечерва со почеток од 20:00 часот во Олд Скул Бар, ќе се одржи второто издание на фестивалот „Ослободуење на Скопје“. Фестивалот е во организација на 2 гаражи. На ова издание ќе настапат: култните Д Далтонс, Катран, Круел и Пука Козметика поддржани од Диџеј Жолтиман. Влезот е 200 денари со конзумација.

Повеќе »

Архитектонска работилница за деца: Музеите на Скопје

По повод четвртиот роденден на Europe House Скопје, како и 60 годишнината од скопскиот земјотрес, во вторник на 14 ноември 2023 година, во просториите на Europe House Скопје, со почеток од 17:00 часот ќе се одржи архитектонска работилница за деца со наслов МУЗЕИТЕ НА СКОПЈЕ. Четирите значајни скопски музеи, – …

Повеќе »

Интервју: Анастасија Центар – центар за изведувачки уметности, музика, танц и мода – Целта ќе биде исполнета тогаш кога ќе се вратат вистинските вредности на живеењето, а за тоа е потребно време и подигнување на колективната свест

Анастасија Центар е центар за изведувачки уметности, музика, танц и мода. Центар за креативци, таленти, сонувачи и остварувачи од сите возрасти, во градот на Конзулите – Битола. Датира од 1996та година како модно студио и студио за модерен балет ,,Анастасија”, оформено од модната дизајнерка и историчар на уметност, Анастасија Зулевска. …

Повеќе »

Денес се сеќаваме на македонскиот сликар Миле Корубин

Миле Корубин бил роден на 28 ноември 1922 година во Прилеп. Тој е македонски сликар и педагог. Во 1951 година дипломирал на Академијата за ликовни уметности во Белград. Работел во Историскиот музеј во Македонија. Специјализирал во Париз во 1963/64 година. Неговиот сликарски опус минува низ неколку различни дискурси. Во раната …

Повеќе »

Вондерленд театар со најновиот театарски проект „Види, летам!“ гостува на сцената на Факултетот за драмски уметности во Тетово

Вондерленд театар го претставува својот најнов театарски проект, „Види, летам!“. Претставата ќе се одигра на сцената на Факултетот за драмски уметности – Тетово, во понеделник 13 ноември 2023 година со почеток во 19:00 часот. Автор: Ана Трпеноска Режисер: Ивана Ангеловска Уметнички координатор: Нела Витошевиќ Играат: Драгана Костадиновска Никола Настоски Исмет …

Повеќе »