Многумина консумираат премногу шеќер на дневна основа, што може да има негативни долгорочни здравствени последици.
Додадените шеќери се наоѓаат во различни производи, вклучувајќи газирани пијалоци, засладени чаеви, слатки, сосови, преливи и џемови, додека природните шеќери од овошјето и зеленчукот содржат корисни хранливи материи.
Бидејќи шеќерот често е скриен во неочекувани намирници, внесот лесно може да биде поголем отколку што мислиме.
Нутриционистката Линдзи Фенцл за порталот „Eating Well“ ги издвоила најчестите промени на кои треба да внимавате ако сте загрижени за количината на шеќер во вашата исхрана.
Пупките за вкус се прилагодуваат
Ако често консумирате храна богата со шеќер, вашите пупки за вкус може да станат помалку чувствителни на сладост. Нутриционистот Фенцл објаснува дека „високите нивоа на шеќер можат да ги десензибилизираат рецепторите, па затоа ви треба сè повеќе шеќер за да го постигнете истото чувство на задоволство“.
Шеќерот го стимулира ослободувањето на допамин, невротрансмитер поврзан со чувството на среќа и мотивација, што може да создаде навика од која е тешко да се откажете, објавува „Eating Well“.
Го започнувате и завршувате денот со слатка храна
Ако го започнете утрото со кроасан и засладено кафе, а денот го завршите со сладок десерт, многу брзо можете да го надминете препорачаниот дневен внес на шеќер. На пример, голем кроасан и слатко кафе можат да содржат речиси 40 грама шеќер, а дополнителна порција сладолед по вечерата може да ви донесе до 55 грама шеќер дневно.
Уморни сте дури и после спиење
Недостатокот на сон може да ја зголеми желбата за слатка и висококалорична храна, а консумирањето шеќер дополнително го нарушува квалитетот на спиењето. Брзите скокови и падови на нивото на шеќер во крвта по оброците со шеќер може да доведат до замор, глад и обновена желба за слатки, создавајќи маѓепсан круг на исцрпеност.
Постојано сте жедни
Прекумерната жед може да биде знак за прекумерен внес на шеќер. Кога нивото на шеќер во крвта е високо, телото се обидува да се ослободи од вишокот преку урината, што предизвикува зголемена жед. Ова може да биде и ран знак за дијабетес тип 2, па затоа е важно да обрнете внимание и да се консултирате со вашиот лекар ако забележите какви било трајни промени.
Вашиот холестерол се зголемува
Иако можеби не го поврзувате шеќерот со нивото на холестерол, истражувањата покажуваат дека високиот внес на шеќер може да ги зголеми нивоата на ЛДЛ „лош“ холестерол и триглицериди. Вишокот шеќер во телото го стимулира производството на масни киселини, што може негативно да влијае на здравјето на срцето.
Имате повеќе кариес
Храната богата со додаден шеќер го зголемува ризикот од расипување на забите. Бактериите во устата ги претвораат шеќерите во киселини кои ја оштетуваат забната глеѓ. Ако забележите дека имате повеќе расипување на забите од вообичаено, тоа може да биде поврзано со прекумерен внес на шеќер.
Забележувате зголемување на телесната тежина
Храната богата со шеќер честопати има ниска содржина на други важни хранливи материи, но е богата со калории. Бидејќи ваквите намирници се многу вкусни и лесно е да се претерува со нивниот внес, тие можат да придонесат за зголемување на телесната тежина со текот на времето.
Важно е да се нагласи дека ниедна поединечна храна сама по себе не предизвикува зголемување на телесната тежина, туку се клучни целокупните навики во исхраната.
Фото: Архива