Во текот на есента, на нашиот организам особено му се потребни витамини за одржување на имунитетот, здрава кожа, коса и нокти.
Ви ги откриваме најкорисните намирници:
Цвекло
Веројатно цвеклото сте го запознале уште како дете, кога сте го гледале со презир, без разлика дали е во супа или салата. Сепак, сега веројатно ќе ви се допадне, бидејќи содржи витамини Ц, Б, ПП и Е, како и голема количина на железо, магнезиум, фосфор и други елементи во трагови. Можете да киселите цвекло, да го пржите, да го додадете во салати или да го внесете во вид на цеден сок.
Брусница
Многу луѓе сакаат брусница токму поради нивниот кисел вкус, но малкумина знаат дека оваа бобинка може да се чува свежа повеќе од една година – ако ја ставите во вода во затворен сад. Од неа можете да направите и овошни пијалоци, да готвите сосови за јадења и така натаму.
Калинка
Од домашните производи, можеби најкорисна во есен е калинката. Содржи голема количина на витамин Ц, фолна киселина и антиоксиданси, што е особено важно во студената сезона. Од неа може да се добијат витамински сокови, а семките од калинка може да се додадат во салати или едноставно да се јадат.
Агруми
Доцна есен и зима се сезона на зреење на цитрусите. Тоа се портокали, мандарини и, се разбира, грејпфрут. Сите тие, како што знаеме, содржат огромна количина на витамин Ц, кој ни помага да не се разболиме во студената сезона, па затоа во зима не можеме да си го замислиме животот без агруми. Може да се јадат свежи или цедени и да се додадат во салати за необичен вкус.