Масната или слатката храна, како и јадењата кои содржат многу јаглехидрати, не се пожелни на трпезата кога температурите растат. Причината за тоа е што телото троши многу енергија на нив и го загрева телото.
Препораката да се јаде топла храна која поттикнува потење во потоплите денови не е мит бидејќи на тој начин побрзо ќе се оладиме.
Меѓутоа, една чаша топол пијалок или супа може да почека до вечерта кога сонцето ќе зајде за да ви помогне да заспиете. Се препорачува лесно сварлива храна, па затоа е подобро да ги замените интегралните житарки и месото со зеленчук.
Краставица
Ова е една од најквалитетните намирници на планетата. Тоа е затоа што нивната содржина на вода е висока. Исто така, краставицата е нискокалорична храна и можете да ја јадете колку сакате без да чувствувате вина. Штетата предизвикана од топлотниот бран е последица на ниското ниво на хидратација во организмот. Со јадење краставици, можете да го надополните нивото на водата.
Домати
Доматите, освен што содржат вода, имаат и антиоксидантни и антиинфламаторни својства. Доматите се исто така богати со витамини како витамините А, Ц и К. Затоа, тие се една од најдобрите летни намирници за жештините. Исто така, лесно е достапен за да можете да ги додадете во оброк или едноставно да јадете салата. Сокот од домати е исто така здрава опција. За да ја заштитите кожата од топлина, користете домати за нега на кожата.
Зелен зеленчук
Зелениот зеленчук се состои од 80-95 проценти вода, што го прави многу лесно сварлив. Тоа значи дека брзо поминува низ дигестивниот систем, давајќи чувство на ладење во телото.