Не сме ни свесни колку треба да се грижиме за сè што јадеме. Одредена количина на јаглени хидрати е неопходна за вашето тело, но треба да бидете внимателни и да внимавате што јадете кога управувате со високиот шеќер во крвта.
Постојат различни видови леб, на пример, кои се поздрави од другите. Според д-р Лиза Јанг, најлошиот леб за висок шеќер во крвта е оној од рафинирани житарки без додадени влакна.
– Луѓето со висок шеќер во крвта треба да јадат леб богат со растителни влакна, со најмалку три грама влакна по парче – рекла докторката.
Кога лебот има додаден шеќер е исто така проблематично бидејќи дополнително ќе го зголеми шеќерот во крвта. Влакната се она што го помага шеќерот во крвта. Доколку не се лекува навреме, хипергликемијата може да доведе до трајно оштетување на здравјето, како што се очите, бубрезите и срцето.
Постојат два вида јаглехидрати, а тоа се прости и сложени.
Едноставните (простите) се состојат од шеќери како фруктоза и гликоза, кои имаат едноставна хемиска структура која се состои од само еден шеќер или два шеќери.
Комплексите (сложениоте) имаат сложена хемиска структура со три или повеќе шеќери поврзани заедно. Тоа значи дека тие имаат помалку директно влијание на шеќерот во крвта, што предизвикува негово постепено зголемување.
Според Харвард, храната како белиот леб брзо се вари и предизвикува значителни флуктуации на шеќерот во крвта. Што може да доведе до зголемен ризик од дијабетес тип 2, срцеви заболувања и прекумерна тежина.