Иако има многу придобивки од консумирањето здрава храна, претерувањето во нејзино консумирање може да биде исто толку нездраво како и нездравата храна.
Навистина е точна изреката дека треба да бидете умерени во се, па и во водата. Ако претераме со некоја од намирниците, колку и да се здрави, можеме да го загрозиме нашето здравје.
1. Брокулата може да ги иритира вашите црева
Една шолја сирова брокула содржи само 31. калорија, 6. грама јаглени хидрати и 0,3 грама масти. Богата е со влакна, протеини, витамин Ц, калиум и други витамини и минерали. Сепак, студиите покажаа дека конзумирањето премногу брокула и друг зеленчук од семејството на крстовидни растенија (cruciferous значи „прекрстени“ и вклучуваат зеленчук како што се кељ, карфиол, зелка и бриселско зелје) може да предизвика иритација на цревата или гасови. Под алармантна светлост, отвкриено е дека прејадувањето со брокула и неговите роднини крстоносци имаат негативни ефекти врз луѓето кои земаат лекови за срце и разредувачи на крв поради нивната висока содржина на витамин К.
2. Лососот може да ја разреди крвта
Лососот е добар извор на протеини со малку маснотии и омега-3 масни киселини кои се добри за намалување на воспалението. Една порција лосос покрива речиси 30% од дневните потреби за протеини на возрасен. Додека лососот е најдобриот избор за многу поединци кои се грижат за своето здравје, прекумерноро консумирање на омега-3 може да има негативно влијание врз бројот на тромбоцити во крвта, па дури и да ја разреди крвта. Покрај тоа, студиите покажаа дека премногу риби, вклучувајќи го и лососот, може да го зголемат нивото на жива во крвта. За разлика од дивиот лосос, откриено е дека лососот од фармите има речиси двојно повеќе масти и калории. Неодамнешните истражувања, исто така, покажаа дека одгледуваниот лосос може да биде поврзан со дебелината со количините на загадувачи и хемикалии кои се наоѓаат во водите на фармата.
3. Циметот може да го отруе телото
Циметот се смета за многу здрав поради неговата висока содржина на антиоксиданси и многуте лековити својства. Тој е способен да го намали нивото на шеќер во крвта, да го намали воспалението и да спречи срцеви заболувања. И покрај сите здравствени придобивки, количината на цимет што ја внесуваме мора да се следи со една кафена лажичка дневно по возрасен. Истражувањата покажаа дека премногу цимет може да биде токсичен поради кумаринот што го содржи. Кумаринот е особено опасен за луѓето со проблеми со црниот дроб и со прекумерно внесување може да предизвика оштетување на црниот дроб.