Зелениот сок е широк поим кој се однесува на секој сок кој е зелен или содржи зелен зеленчук.
Се препорачуваат спанаќ, кељ, целер, брокула. Лиснатиот зеленчук, кој е полн со витамини, минерали и фитонутриенти, е од суштинско значење за максимизирање на хранливата вредност на зелениот сок. Исто така се богати и со хлорофил, соединение кое го прави сокот зелен.
Придобивките од зелениот сок
Хлорофилот не само што ја дава зелената боја, туку е и моќен антиоксиданс и може да помогне во поддршката на природните патишта за детоксикација на вашето тело. Колку е потемен зелениот зеленчук, толку повеќе хлорофил содржи.
Спанаќот е одличен избор бидејќи има висока содржина на каротеноиди и фитонутриенти, а има и прилично благ вкус.
Извор на хранливи материи
Зелениот сок е концентриран извор на витамини, минерали, антиоксиданси и фитохемикалии. Бидејќи се во течна форма, овие корисни хранливи материи генерално полесно се варат и апсорбираат.
Го поддржува здравјето на цревата
Зелените сокови можат да обезбедат есенцијални фитонутриенти како што се флавоноиди и антиоксиданти за поддршка на микробната разновидност и здравјето на цревата. Зелените сокови исто така содржат пребиотици и влакна кои ги хранат добрите бактерии во цревата, пишува “Mind Body Green”.