Звучи чудно, а тоа е наука која ни е потребна секој ден
Денес ќе ве запознаеме со концептот на броматологија. Имено, иако овој поим е присутен на нашите простори, тој многу ретко се користи, поради што голем број луѓе не се запознаени со неговото значење.
Етимологијата ни кажува дека самиот термин броматологија потекнува од грчкиот јазик од зборот βρώματος (брома) што значи храна и зборовите логика во смисла на наука.
По дефиниција, броматологијата е наука која се занимава со проучување на составот, структурата и својствата на намирниците, како и нивните промени при стоењето, преработката, обработката и конзервирањето.
Истражувањата покажуваат дека на луѓето им се потребни околу 40 биолошки важни хранливи материи секој ден
Едноставно кажано, броматологијата е наука за храната, јадењата, вредноста на храната и нивното зачувување и складирање.
Во доменот на оваа наука е се што е поврзано со храната и нивното внесување во организмот, почнувајќи од правењето храна до начинот на кој тие се користат во човечкото тело.
Броматологијата учи како луѓето во различни периоди од животот и условите за живеење (физичка активност, одмор, долго седење и сл.) треба да се хранат и дека овие намирници имаат најдобар можен ефект врз нивното здравје и ментална способност.
Познато е дека човек не може да живее без храна, поради што броматологијата е исклучително важна. Како што е веќе познато, ниту една природна храна не ги содржи сите потребни хранливи материи кои му се потребни на човекот, поради што е од големо значење човекот да се грижи за својата исхрана.
Истражувањата покажуваат дека на човекот му се потребни околу 40 биолошки важни хранливи материи секој ден, како што се амино киселини, витамини, линолеинска киселина итн. Недостатокот на некоја од овие состојки може да доведе до сериозни болести. Затоа е важно да ги избереме соодветните намирници во исхраната, а тоа можеме да го направиме само ако го знаеме нивниот состав, за што е одговорна броматологијата.