Ако вашата pH вредност е помала од 7, можете да бидете сигурни дека вашето тело создало фантастично поволна средина за развој на инфекции. Секој може да ја промени оваа ситуација!
Веројатно сите разбираат дека киселинско-базната нерамнотежа е првенствено, се разбира, последица на храната. Вкупната pH вредност на нашето тело ќе зависи од тоа што е во чинијата за вечера (киселоста го карактеризира овој параметар). Се разбира, треба да јадете сè – но во исто време да ја набљудувате пропорцијата. За здрава личност, односот на алкализирана и оксидирачка храна во менито треба да биде приближно 50:50, а за болен 80:20.
Многу често, храната со кисел вкус го алкализира нашето тело (на пример, најсветлиот „измамник“ – лимонот – една од главните намирници за алкализирање, и покрај неговиот кисел вкус!).
„На пример, целосно „некиселите“ јајца, месото, рибата, белиот леб се главните виновници за закиселувањето на организмот!“
Ви донесуваме листа на алкална храна:
– Свежи кајсии
– Суви кајсии
– Свежи јаболка
– Сушени јаболка
– Зрели банани
– Зелени банани
– Грозје и сок од грозје
– Суви сливи
– Праски
– Цреши
– Сок од лимон
– Сок од портокал
– Лубеници
– Дињи
– Урми
– Суви смокви
– Рибизли
– Брусница
– Секое бобинки и скоро сето овошје
– Зелка
– Карфиол
– Целер
– Свежи краставици
– Глуварче (зелено)
– Марула
– Кромид
– Грашок
– Ротквица
– Слатка пиперка
– Свежи домати
– Свежо цвекло
– Моркови
– Компири со кора
– Грав
– Јачмен, овес
– Бадеми