(Рецепт) НЕВЕРОЈАТНА БИЛКА – ВЕЛАТ ДЕКА ОВА КАФЕ ЛЕКУВА ПОВЕЌЕ ОД 30 БОЛЕСТИ: Го регулира холестеролот и варењето, намалува стрес и нервоза!. Еве како се подготвува!

Цикорија (лат. Cichorium intybus) е повеќегодишно растение познато и како цикорија и коњска трева.
Нејзините лековити својства им биле познати на старите Грци, Римјани и Египќани, кои многу ги ценеле. Се користи во третманот на жолтица, заболување на црниот дроб, гихт и ревматизам.
Иако цикоријата може да се јаде на салата или како додаток на разни јадења, таа е најпозната како пијалок, поточно како замена за кафе. Уште во 19. век, Французите почнаа да ја одгледуваат и да ја пијат како додаток на кафе или самостојно.
Благодарение на вкусот сличен на кафето и ниската цена, пијалокот од ова растение станал исклучително популарен и се рашири низ целиот свет.

Лековити својства на цикорија
Цикоријата содржи инулин, пектин, аскорбинска киселина, протеини, јаглехидрати, горчливи материи и витамини А и Ц. Од минералите содржи магнезиум, калиум, железо и манган.
Горчливите супстанции лактупикрин и лактуцин имаат аналгетски и седативни ефекти. Благодарение на наведениот нутритивен состав (особено горчливи материи, инулин и калиум), цикоријата е многу лековита и помага при многу болести.

Го намалува ризикот од срцеви заболувања
Инулин, една од компонентите на цикоријата, го намалува нивото на ЛДЛ холестерол во крвта. Регулирањето на холестеролот го намалува ризикот од срцеви заболувања, висок крвен притисок и срцев удар и мозочен удар.

Помага при варењето
Покрај тоа што помага да се регулира холестеролот, инулинот е исто така исклучително важен за варењето. Помага при рефлуксна киселина, киселини, запек и други дигестивни проблеми. Ја подобрува цревната перисталтика и лачењето на гастричните сокови.
Во списанието „International Journal of Food Sciences and Nutrition“ беа објавени податоци за влијанието на цикоријата врз варењето. По 28. дена секојдневно консумирање цикорија, испитаниците потврдиле дека повеќе немаат проблеми со запек и дека нивното варење е многу подобро.

Го намалува стресот
Познато е дека кафето како пијалок со кофеин го зголемува стресот и секрецијата на кортизол.
Цикоријата како нејзина здрава замена, благодарение на ликтицинот, има седативно дејство, што значи дека го смирува телото и умот. Со негово конзумирање, ќе го намалите стресот, вознемиреноста, немирот и несоницата.

Заштитува од дегенеративни заболувања
Цикоријата е богата со природни антиоксиданси и помага да се отстранат опасните слободни радикали. На овој начин штити од предвремено стареење и многу дегенеративни заболувања.

Ја намалува болката при артритис

Цикоријата одамна се користи како помош при артритис. Неговото антиинфламаторно дејство е потврдено со бројни студии. Оваа билка ја намалува болката и особено помага при болки во мускулите и зглобовите.

Помага при слабеење и затоа е одличен избор за дијабетичари
Цикоријата содржи олигофруктоза и инулин, кои учествуваат во регулирањето на грелин, хормонот на гладта. Со регулирање и намалување на количината на тој хормон, се намалува чувството на глад и постојаната потреба за храна. Благодарение на олигофруктоза и инулин, цикоријата создава чувство на ситост и помага при слабеење.
Бидејќи станува збор за пијалок без кофеин кој содржи инулин, цикоријата е погодна и за дијабетичари. Инулинот се претвора во фруктоза во телото и на тој начин помага да се регулираат и одржат нормалните нивоа на шеќер во крвта.

Лековито делување на цикоријата: • ја подобрува работата на црниот дроб, жолчното кесе и бубрезите • го зајакнува имунолошкиот систем • го намалува стресот и нервозата • ја обновува крвта • го подобрува метаболизмот • помага во борбата против кандидата • ја смирува и ја ублажува болката • ја подобрува работата на желудникот и дигестивни жлезди • го стимулира варењето, празнење на дебелото црево и отстранување на цревните паразити • ги регулира холестеролот и маснотиите во крвта • промовира детоксикација на телото • помага при дијабетес • го ублажува егземот • помага при гихт и реума

Како да направите кафе од цикорија

Билното кафе од цикорија се подготвува на сличен начин како и турското кафе.
Најдобро е сами да го одберете коренот, да го исушите, да го сомелете и потоа да го користите за кафе. Една лажичка цикорија оди за една чаша вода (250 – 300 мл).
Цикоријата веднаш ставете ја во ладна вода и откако ќе зоврие водата, оставете ја на шпорет уште неколку минути. Почекајте талогот да се смири, а потоа, по желба, можете да додадете цимет, мед, сок од агава или јаворов сируп.
Според старите обичаи, цикоријата се варела со мелени желади, јачмен или ‘рж.

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Музичкиот фестивал „Андерфест 4“ ќе се одржи на 1. октомври 2022. година

Прогресивниот, музички фестивал АНДЕРФЕСТ е закажан за први октомври 2022 година. Публиката и овој пат ќе има …