Сувото овошје е омилена „ужинка“ за многумина.
Овошјето и зеленчукот се важен дел од исхраната, за некои ова е рутина, а за други е потребен напор да се вклучи оваа храна во исхраната.
Сувото овошје може да помогне тука. Слатко е и може да се грицка во многу ситуации.
Дали сувото овошје е здраво?
Одговорот е ДА. Подобро е да јадете овошје во која било форма отколку да не го консумирате. Исто така, бидејќи сувото овошје се кондензира по тежина, обезбедува околу 3,5 пати повеќе влакна и хранливи материи – објаснува д -р Шапиро за Real Simple.
„Сувото овошје е многу богат извор на влакна, како и антиоксиданси, особено полифеноли“
Кои се недостатоците од конзумирање сушено овошје?
– Бидејќи сувото овошје е концентрирано (водата се отстранува), доаѓа во мали, густи пакувања кои се многу богати со шеќер и калории. Сепак, треба да внимаваме на количината бидејќи може да доведе до зголемен внес на шеќер и калории.
Се посочува дека најважниот чекор при купувањето е да ги прочитате етикетите на хранливи материи и списоци на други состојки, бидејќи многу сушено овошје содржи додадени шеќери во форма на сокови, сирупи или дури и кристализиран шеќер.
Најздрав начин за консумирање на суво овошје
– Препорачувам оброците да се ограничат на една порција, да се исецкаат поголеми парчиња сушено овошје и да се измеша со јатки – препорачува Шапиро.