Витаминот Е е вреден за здравјето и затоа е добро да се вклучи во менито во форма на одредена храна. Во спротивно, постои можност да се појават разни здравствени проблеми и болести.
Оние што ги следат препораките можат да бидат смирени кога станува збор за антиоксиданти и заштита од продирање на штетни радикали. Витаминот Е има корисен ефект врз изгледот на кожата и го забавува нејзиното стареење, а потоа ја намалува можноста за развој на хронични заболувања, но го штити и имунитетот. Ако сакате да откриете која храна е меѓу оние богати со овој витамин, останете со нас и откријте подолу.
1. Маслинки
Ако сакате комбинација од горчина и сол, тогаш ова, претежно грчко јадење, е вистинскиот избор за вас. Без разлика дали се свежи или конзервирани во масло, маслинките обезбедуваат доволна количина на витамин Е. Поточно, 100 г на ден се доволни за 25. проценти од препорачаниот внес.
2. Авокадо
Ова овошје не е популарно без причина, бидејќи клиентите го препознаваат квалитетот. Едно авокадо придонесува со една третина од препорачаната дневна доза на витамин Е. Покрај свежата форма, може да се користи и за подготовка на салати, сос гвакамоле, хумус, намази и сендвичи.