Оваа солена грицкалка помогнува да се намали крвниот притисок и уште многу нешта

Медитеранската исхрана е една од најздравите. Затоа не е изненадувачки што намирниците што ја сочинуваат се многу добра за здравјето на луѓето. Особено маслинките каламата, кои своето име му го должат на грчкиот град Каламата.
Карактеристика на овој вид маслинки е нивната темно виолетова боја. Тие се сушат во солена саламура што предизвикува ферментација и го убива нивниот природно горчлив вкус. Можете да ги најдете во скоро секоја продавница, и добро се вклопуваат со многу јадења или можат да се грицкаат сами.
Иако се богати со маснотии, тие се здрави масти, како онаа што ја консумирате кога јадете авокадо и ореви. Маснотиите во маслинките каламата главно се состојат од олеинска киселина, за која студиите покажале дека се корисни во спречување на срцеви заболувања и висок крвен притисок и холестерол, пишува Woman’s World.


Каламата маслинките содржат и олеуропеин, полифенол за кој студиите покажаа дека може да го заштити мозокот од формирање на плак што предизвикува Алцхајмерова болест.
Иако можеби сте во искушение да изедете цела тегла маслинки каламат, запомнете дека тие имаат голема количина на натриум, па затоа тоа треба да биде во умерени количини. Препорачаната доза е три до пет маслинки по оброк.


Фото: Принтскрин/Instagram

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

(ФОТО) ПОЧИНАЛА НА 40 ГОДИНИ – Британската водителка која неодамна почина, им оставила трогателно проштално писмо на своите деца

Британската водителка, која почина на крајот на јуни по битка со ракот на дебелото црево, …