Вкусно, едноставно и сочно.
Потребно е:
2 јајца
120 гр брашно
1 прашок за пециво
3 лажици какао
200 гр кисело млеко
1 лажичка цимет
1 ќесичка инстант кафе по желба разматено во 50 мл вода
100-150 гр шеќер (во овој рецепт има 50 гр)
50 мл маслиново масло
50 гр суво грозје
За прелив:
100 гр чоколадо
1 лажица масло
Подготовка:
Изматете ги јајцата со шеќерот, потоа просејте брашно, какао цимет и прашок за пециво и измешајте малку. Додадете кисело млеко и инстант кафе растворено во топла вода, во 50 мл.
Израмнете сè и истурете во плех со обем од 23 см. Одозгора посипете суво грозје и протресете го плехот за печење малку да паднат до средина од тестото.
Печете во загреана рерна на 190 степени Ц околу 40-45 минути, така што кога ќе го подигнете плехот за печење со тортата, тој да биде лесен а не тежок.
Растопете го чоколадото и маслото на многу тивок оган, а потоа прелијте го колачот и оставете да се лади најмалку 30 минути. потоа можете да се засладите.
Фото: Принтскрин/Youtube