Куркумата е зачин кој содржи куркумин – антиоксиданс кој носи многу придобивки за вашето тело. Постојат десет големи причини овој зачин да се најде во вашата кујна.
Важно е да се напомене дека се потребни повеќе истражувања за здравствените ефекти на куркумата, бидејќи не е целосно јасно какви количини треба да внесете за да постигнете здравствени придобивки.
Сепак, експертите и некои веќе спроведени студии укажуваат на тоа дека куркумата е дефинитивно здрав додаток во вашата исхрана.
Еве 10 причини зошто.
Може да го забрза слабеењето
Истражувањето во Европскиот преглед на медицински и фармаколошки студии го поврзува куркуминот со слабеењето. Сепак, зголемувањето на внесот на куркума не е одлична стратегија за губење на тежината, но може да помогне во ублажување на воспалението поврзано со дебелината и да се даде мало зајакнување на согорувањето на мастите.
Ако имате артритис, куркумата може да ви донесе олеснување
Куркумин е полифенол – еден вид антиоксиданс – кој придонесува за антиинфламаторните својства на куркумата. Неколку студии, вклучително и една во „Журнал за медицинска храна“, сугерираат дека куркуминот има способност да ја намали болката, вкочанетоста и отокот во зглобовите погодени од артритисот. Додатоците со куркума понекогаш им се препишуваат на пациенти со артритис, но треба да се внимава: повеќе од 500 мг куркумин може да ја инхибира апсорпцијата на железо, што е клучно за производството на црвени крвни клетки кои носат кислород.