За православните верници, вчера, 28 ноември, започна Божикниот пост, кој трае до 6. јануари 2021. година.
На крајот од шестнеделниот пост, верниците ги откриваат светите тајни на исповед, покајание и причестување. Постот е темел на христијанскиот пат и прва неопходност на патот на спасението, затоа Црквата смета дека постот е важен за духовниот живот на своите верници, но и многу моќно средство за постигнување на целосно спасение.
Во текот на овие денови, храната се подготвува на вода, додека за време на викендите е дозволено да јадете оброци подготвени со масло, а ние ви претставуваме предлог од 5. јадења што можат да послужат како ручек за време на постот.
1. Крем супа од спанаќ
Потребно е: 1 кромид, 2 чешниња лук, 3 компири, 400 спанаќ, 1 морков, 1 пашканат, сол и бибер, магдонос.
Подготовка: Исчистете го, измијте го и исецкајте го зеленчукот во поголем сад. Додадете доволно вода за да го покриете зеленчукот и варете околу половина час. Потоа иситенте го сварениот зеленчук со миксер и додадете малку повеќе вода и зачини.
2. Ризото од зеленчук
Потребно ви е: 150 грама грашок, 150 грама моркови, 150 гр слатка пченка, околу 1 чаша бел ориз, бибер и свеж магдонос, куркума (по избор).
Подготовка: Зеленчукот сварете го во малку вода и кога е скоро сварен, додадете го добро измиениот ориз. Оставете сè да вари околу десет минути, а потоа тргнете го од оган. Додадете бибер и свеж магдонос и измешајте сè. Можете да додадете куркума по желба.
3. Шпагети во сос од домати
Потребно е: Сос од домати (може да бидат и свежи домати), 2 моркови, 1 кромид, 1 чешне лук, сол и бибер, оригано, пакување на тестенини.
Подготовка: на многу малку вода динстајте ги ренданиот кромид и лук и морков. Кога водата скоро ќе изврие, додадете сос од домати и зачини. Во посебен сад сварете ги шпагетите да бидат ал денте, а кога ќе ги исцедите додадете го сосот и сè лесно измешајте.
4. Грав на вода
Потребно е: 1 главичка кромид, 2 чешниња лук, 2 моркови, 2 пашканати, 300 гр. грав, сол и бибер, ловоров лист.
Подготовка: Потопете го гравот во вода преку ноќ. Наредниот ден истурете ја водата, налијте друга и ставете го на шпорет да зоврие. Кога ќе зоврие, исцедете го и фрлете ја таа вода и истурете друга, чиста вода во гравот. Потоа додадете исечен кромид, морков и пашканат и варете околу еден час. Додадете зачини и тргнете го од оган.
5. Пита со ориз и праз
Потребно е: 1 страк праз, 300 гр. варен ориз, сол и бибер, кисела вода, кори за пита.
Подготовка: Исечкајте го празот и динстајте го во малку вода. Кога ќе се свари, додадете варен ориз и зачини.
Одделете еден лист кора од пита, па посипете го со неколку капки кисела вода, па врз неа стуткајте друг лист кора од пита и наполнете го со многу ориз и праз, завиткајте и ставете во тавата покриебна со хартија за печење. Кога ќе ги додадете останатите кори, посипете сè со кисела вода и ставете го во рерна да се пече околу 20 минути на 200 степени.
Инаку, за време на постот, не се воздржуваме само од мрсна храна, туку и од зли мисли, похотни желби и зли дела, како и од множење молитви, добротворни цели и ревносно практикување на христијанските доблести, бидејќи подвигот на постот е физички и духовен