Крал на здравјето кој го чува срцето, нервите и ги опушта мускулите: Овие 10. намирници се полни со магнезиум!

6. Тофу


65 грама тофу содржи 37 милиграми магнезиум, а истата количина на овој вегетаријански извор на протеини задоволува 43 проценти од дневните потреби на калциум. Тофу исто така ќе ви даде доза на железо, минерал што му е потребен на организмот за да произведе хемоглобин, протеин кој им помага на црвените крвни клетки да донесат кислород до сите клетки во телото.
Тофуто е неутрално и ќе го добие вкусот на секоја храна во која ќе го готвите, така што со неа може да се направат солени и слатки јадења. Постои бело, чадено, чадено со додатоци и тофу на скара. Обидете се да користите бело за да подготвите сложени солени јадења (здрави, органски и диететски замени за месо, риба и јајца) и пржете брзо, по можност претходно маринирани во сос од тамаринд или соја. Потоа можете да го истурите сосот од пржено или тофу на скара со сос по ваш избор и да го јадете со тестенини, ориз, може да го подготвите рендан, на кришки, во прженици. Чаденото тофу се користи главно како готово, ладен додаток за сендвичи, но се користи и при готвење доколку сакаме чаден вкус. Можете исто така да ставите многу тврдо тофу на скара.
7. Семки од тиква



Во 30 грама семки од тиква има 74 милиграми магнезиум. Тие се исто така добар извор на растителни влакна, мононезаситени масти кои се добри за срцето а не недостасуваат ниту протеини. Семките од тиква поради своите влакна и протеини се одлична закуска за секој што сака да изгуби на тежина.
Пржете ги во тава додека не добијат златно-кафеава боја и почнат да крцкаат, околу четири минути, а потоа префрлете ги на хартија за печење. Протресете ги повремено додека не се изладат целосно. Семките од тиква се исто така добар додаток во салатите.
8. Семки од лен


Една лажица семки од лен содржи 40 милиграми магнезиум. Ако посипете јогурт или житарки со мелено семе од лен, ќе појадувате што го подобрува здравјето на срцето. Лажица семе од лен содржи повеќе од половина од дневниот препорачан внес на омега 3 масни киселини, а содржат и растителни влакна и антиоксиданти.
Семето од лен има вкус на орев, па затоа добро оди со јогурт или житарици или во пијалак. Важно е само да ги мелете пред консумирање (или да ги купите мелени) затоа што во спротивно тие едноставно ќе поминат низ телото без да ги варат и така нема да имате корист од нив.
9. Брокула



65 грама варена брокула содржи 51 милиграм магнезиум и повеќе витамин Ц отколку портокалите.
Најмногу хранливи материи ќе добиете од брокулата ако ја јадете сурова или лесно парена и комбинирана со домати.
10. Грашок


130 грама грашок содржи 48 милиграми магнезиум и скоро дневна доза на витамин Ц. Грашокот е исто така добар извор на протеини, калиум и витамин А.
подгответе го грашокот со брзо пржење или додадете го во салата, направете заситна супа од грашок, направете ризи-бизи (со моркови и ориз), додајте на тестенини, а исто така можете младиот грашок да го јадете суров.

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Дали се држите за раце или не? Дали шетате прегрнати? Што може да открие ОДЕЊЕТО ПО УЛИЦА за вашата ВРСКА!

Има ли нешто поромантично од есенска прошетка со саканата личност? Зборувајќи за тоа, дали имате …