МАЛО А МОЌНО! Содржи пет пати повеќе калциум од млеко: Рудник на витамини, минерали и аминокиселини – ова семе е чисто здравје!

Во исхраната го користеле и древните Ацтеки и Маи.
Иако многумина нивното конзумирање го сметаат за модерно, семето на растението шпанска жалфија (лат. Salvia hispanica), попознато како чиа семе, ја формирало основата на исхраната на античките народи Маите и Ацтеките. Петстотини години подоцна, тие ја должат својата сеприсутност на светскиот пазар на основани научни докази кои недвосмислено ги потврдуваат нивните бројни здравствени придобивки.

Чиа семето е извор на диетални влакна
Како резултат на благотворното влијание врз здравјето на организмот, диеталните влакна се важна компонента во исхраната на секоја индивидуа. Некои од ефектите на користење на диетални влакна вклучуваат намалување на холестеролот, модификација на гликемискиот и инсулинскиот одговор на организмот и подобрување на цревната функција.
Потрошувачката на диетални влакна за време на оброците е поврзана со зголемување на чувството на ситост, а храната со голема содржина на оваа подгрупа јаглехидрати често се препорачува за луѓе со неурамнотежена исхрана или прекумерна тежина.
Една од таквите намирници е секако семето чиа, имајќи предвид дека една лажица обезбедува третина од дневните препораки за внесување на диетални влакна за здрава возрасна популација.


©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Дали се држите за раце или не? Дали шетате прегрнати? Што може да открие ОДЕЊЕТО ПО УЛИЦА за вашата ВРСКА!

Има ли нешто поромантично од есенска прошетка со саканата личност? Зборувајќи за тоа, дали имате …