(Рецепт) Кромидот е многу здрав: Нема што не лекува – откријте дали може да ви помогне!

Сè за кромидот и неговите здравствени придобивки
Кромидот е богат со јаглени хидрати, вклучувајќи гликоза, фруктоза, сахароза, но и витамини Б, Е, каротин.
Кромидот содржи минерали: железо, натриум, калиум, кобалт, фосфор, калциум, бакар, цинк, манган, како и органски киселини: јаболко, лимон, есенцијални масла, фитонциди.
Кромидот е ефикасен лек против склероза, го намалува нивото на шеќер во крвта, ја стимулира активноста на желудникот, производството на сперма, ја зголемува сексуалната моќ.
Кромидот е одличен за лекување на простатата.
Стимулира апетит, активност на кардиоваскуларниот систем, малку лаксативен и го зголемува лачењето на дигестивните сокови.


Кромидот е широко користен во третманот на гнојни рани, изгореници на кожа, маститис, остеомиелитис, стоматитис, трофични чиреви, болести на горниот респираторен тракт и белите дробови.
Кромидот е корисен за грип, бидејќи спречува бактериски компликации.
Кромидот го зајакнува имунитетот, помага при воспаление на грлото и течење на носот и одложува болести како што се атеросклероза и хипертензија.
Свеж кромид се препорачува да се зема орално, почнувајќи со 10 грама и постепено зголемување на неговата потрошувачка на дневна основа. Консумирањето кромид на овој начин спречува бронхитис, туберкулоза, мала киселост на гастричен сок, запек, простатитис и хелминтична инвазија.



Свежиот кромид може да го намали холестеролот во крвта, а исто така е добар и за диета.
Кај акутни заболувања, кромидот се зема 2 пати на ден, во хронична – 1 пат на ден, 15-20 минути пред оброк.
Печен и исушен кромид е особено корисен кај исхемични срцеви заболувања, нарушувања на срцевиот ритам, хипертензија, туберкулоза, гастритис итн.
Во сите овие третмани, печениот или сувиот кромид се зема орално од 50. до 100. грама, 1 до 2 пати на ден, 15 минути пред оброците.Времетраењето на третманот е 3. недели, по 10 дена пауза третманот се повторува.
За кожни болести, во зависност од тежината на процесот, премазите со варен или печен кромид се прават од 1 до 4 пати на ден.

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

„Инклузивна анимација” како алатка за инклузија на деца со попреченост

Од 7-ми до 20-ти октомври  со поддршка на Делегација на ЕУ во Скопје и во …