ФРАНЦУСКИ НАУЧНИЦИ: Оваа храна е жив штит против корона – ја има и кај нас и тоа МНОГУ!

Француските истражувачи се запрашале зошто во некои земји стапката на заболени и смртни случаи од ковид 19 се значително пониски од оние на нивните соседи и заклучиле дека одговорот лежи во изборот на храна.

Француските научници дошле до заклучок дека во многу земји стапката на морталитет од ковид 19 е помала заради специфичноста на нивната национална кујна. Истражувањата покажале дека одредена храна, доколку се консумира редовно, може да ја намали веројатноста вирусот да навлезе во организмот, како и неговиот деструктивен ефект, пишува на страницата medicalуз медицински.net.

Некои видови храна имаат функција на природен штит против вируси. Ова го откриле француските истражувачи кои се прашувале зошто во некои земји стапката на случаи и смртни случаи од ковид 19 се значително пониски од оние на нивните соседи. На пример, стапката на смртност е голема во Иран, додека таа е значително пониска во соседна Турција и Туркменистан. Во Германија, бројот на пациенти и смртност е помал отколку кај најблиските соседи, а Јужна Кореја е лидер во овие индикатори во својот регион.


Јогурт и кефир жив штит против вирусот
Групата од 25 научници предводена од професорот за пулмологија на Универзитетот во Монпелје, д-р Жан Буске, кој истовремено е и поранешен претседател на Светската алијанса за борба против хроничните респираторни заболувања на СЗО. Овие лекари се обврзаа да идентификуваат што е вообичаено за земјите со најмалку случаи. Преземајќи ги земјите со најниски стапки на смртност во однос на соседите (Турција, Грција, Бугарија, Германија и Јужна Кореја), истражувачите пронајдоа вообичаени диетални елементи во тие земји.
Жителите на Турција, Грција и Бугарија редовно пијат јогурт и кефир, кои се жив штит против вирусот. Се разбира, до одреден степен, ферментираните млечни производи се вклучени во исхраната на сите народи, но во овие земји тоа се прави редовно, и самостојно и како дел од другите јадења.


И’киселата зелка штити од вируси
Неочекувано, во менито на Германија и Јужна Кореја се појавила заедничка ставка. Жителите на овие земји поретко умираат од ковид 19 од нивните соседи. Се покажало дека и во двете држави, во редовната исхрана е вклучени храна која содржи кисела зелка, која, како и киселото млеко, создава заштитна бариера за вирусот да влезе во организмот.
Според професорот Буске, малку внимание е посветено на регионалните разлики во исхраната, како резултат на ширењето и сериозноста на вирусот. Додека од друга страна, промените во исхраната можат да бидат од голема корист.
„Откривме дека ферментираните млечни пијалоци и кисела зелка може да ја намалат активноста на ензимот ACE2, кој корона вирусот го користи за да навлезе во клетките“, рекол Буске.
„И самиот ја менував исхраната. Сега јадам зелка три пати неделно и пијам кефир за појадок“, додал тој.

Нутриционистката Роза Муталимова објаснува зошто кефирот и кисела зелка се толку корисни.

„Овие производи се обединети со фактот дека тие се подготвени со употреба на ферментација, односно со ферментација и закиселување. Ова е еден од најстарите начини на складирање храна, кој беше откриен во време кога фрижидерите не постоеја. Во Европа, тие подготвувале зелка како залиха со ферментација, со други зборови: тие ја киселеле. И, исто така, кисела павлака, урда и сирења. Во Кореја, одамна киселат кимчи, кисел зеленчук со зачини во кој доминира зелка.


Постојат многу ферментирани производи, има неколку видови во секоја национална кујна, но сите тие се подготвени на различни начини. Сите видови се обединети со присуството на квасец, кој содржи добри бактерии, најчесто лактобацили. Овие се хранливи бактерии: кои се борат со опасни микроорганизми како што е Escherichia coli за време на ферментацијата. Но, факт е дека за време на термичката обработка, живите бактерии умираат. На пример, во тестото подготвено со квасец, сè уште ќе има бактерии, но не и во печените производи за кои се користат. Така, живите хранливи материи во бактерии постојат само во такви ферментирани хранливи материи како млечни производи (јогурт, кефир и слично) и во кисела зелка.
Улогата на корисни бактерии во нашето тело е многу важна: во зависност од нивниот број, нашиот имунолошки систем реагира на патогени. Едноставно кажано, колку повеќе корисни бактерии имаме во цревата, толку поздрави сме.

Исцелувачки својства на млеко од камила
Заклучоците на француските научници се поддржани од фактот дека во Казахстан и Туркменистан, бројот на пациенти и смртни случаи од ковид 19 е многу помал отколку кај нивните соседи во Централна Азија. Поентата е дека во овие две земји млечните производи се подготвуваат со помош на млечна киселина, процесот на коагулација на млеко и алкохолна ферментација, кои се придружени со стискање, молзење и сушење, имаат значајно место во културата на исхраната уште од античко време. Млечната маса на Туркменистан се подложува на сложена биохемиска и физичко-хемиска обработка и на крајот е многу поразновидна од онаа на нивните соседи во регионот: Узбекистан, Таџикистан, Киргистан, Иран и Авганистан. Во исто време, особено активно се користи овчо и млеко од камила во Туркменистан, од каде, како резултат на ферментација се добиваат пијалоци за кои луѓето сметаат дека се лековити, дури и магични.
Лековите пијалоци направени од млеко од камили, исто така, прават Казахстанците во југозападните региони на Казахстан, каде се одгледуваат камили. Кај нив, пијалокот се нарекува шубат. Во области каде што ниту еден ден не поминува без шубат, луѓето се разболуваат многу поретко и многу побрзо се опоравуваат.

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

(ВИДЕО) ТОЈ ЛУД СВЕТ- ШВАЛЕР ПО ГАЌИ БЕГАЛ ПРЕКУ ТЕРАСАТА! Лутиот маж прво се пресметал со сопругата а потоа сите ги оставил во ШОК!

По интернет кружи урнебесна снимка…Имено, уплашен љубовник бега преку терасата додека „зад петиците“ му е …