(Рецепт) 3. традиционални торти кои одолеваат на времето: Ова се најдобрите домашни торти!

За најрадосните прослави подгответе убава домашна торта која ќе ги воодушеви домашните…но и гостите…

Васина торта



Состојки:
Кора: 5 јајца, 4 лажици шеќер, 1 лажица лебни трошки, 100 г мелени ореви.
Фил: 5 жолчки, 100 мл млеко, 200 г мелени ореви, 9 лажици шеќер, 3 штангли чоколадо, порттокал, 5 јајца, 150 г истопен путер.
Шам: 5 белки, 11. лажици шеќер
Подготовка: кора: изматете цврст снег од белките. Петте жолчки изматете ги со шеќерот, додајте лебни трошки и мелени ореви. Изеданчете ја смесата и на крај полека, една по една лажица лесно вмешајте го снегот од белки. Истурете во соодветно тавче или калап покриен со хартија за печење и испечете во рерна загреана на 180. степени. Испечената торта извадете ја до калапот и оставете да се излади.
Фил: ставете млекото да зоврие па ставете ги мелените ореви, 4. лажици шеќер и чоколадото. Исцедете сок од портокал и убаво измешајте, додајте ги жолчките и кремот варете го на пареа. Сварениот крем оставете да се излади и пенесто поврзете го претходно изматениот маргарин со шеќерот.
Шеќерот полијте го со вода, колку да се покрие и варете да добиете шербет. Изматете ги белките и полека додавајте од шербетот да добиете густ шам. Матете додека шамот не се излади.
На чинија за служење ставете ја кората, нанесете го кремот, израмнете и обилчно нанесете го шамот. Украсете по желба.

Реформ торта



Состојки:
Кора: 10. белки, 300 г шеќер, 300 г мелени ореви (бадеми, лешници) , 1 кесичка ванилин шеќер, 2 лажици брашно.
Крем: 10 жолчки, 180 г шеќер, 50 г чоколадо, 1 кесичка ванилин шеќер, 250 г изматен путер.
Плус: сечкани ореви
Подготовка: кора: изматете ги пенесто белките со двата вида шеќер. Во изматената смеса додајте ги мелените ореви и брашното, се’ лесно поврзете и истурете во плех покриен со хартија за печење. Префрлете во рерна загреана на 180 степени и испечете.
Испечената кора оставете да се излади, отстранете ја хартијата и исчете на три еднакви ленти.
За филот изматете ги жолчките со шеќерот, па сварете на пареа. Пред крај додајте ги искршеното чоколадо и ванила. Матете додека смесата не стане хомогена па тргнете од водената купка. Додека кремот се лади пенесто изматете го путерот и се убаво поврзете. Филувајте ги корите и украсете по желба, може со сечкани ореви, на пример.

Старинска торта со ореви



Состојки:
Кора: 6 јајца, 200 г шеќер,150 г ореви, 100 г брашно, 2 лажици лебни трошки.
Фил: 2 јајца, 200 г ореви, 200 мл млеко, 30 г брашно, 20 мл рум, 250 г путер, 200 г шеќер во прав
Плус: 100 г сечкани ореви.
Подготовка: кора: јајцата изматете ги пенесто со шеќерот и додајте ги мелените ореви и брашното. Изедначената смеса префрлете ја во тава покриена со хартија за печење. Префрлете во рерна загреана на 190 степени и печете околу 45. минути, но проверете со чепкалка. Кората може и порано да биде испечена што многу зависи од рерната.
Фил: во соодветен сад ставете 2/3 од млекото. Одвојте ги белките од жолчките. Во жолчките додајте брашно, и останатото млеко. Убаво соединете и истурете во врелото млеко и сварете густ крем. Тргнете од ринглата. Путерот изматете го пенесто со шеќерот во прав, додајте го ладниот крем и убаво изматете па додајте ги сечканите ореви.
Испечената кора исечете ја на половина и филувајте. Со фил намачкајте ја тортата од сите страни и украсете со сечкани ореви, или по ваша желба.

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

3. зборови кои ќе го променат текот на вашата врска: Обидете се да го кажувате ова почесто и вашата врска ќе цвета

Три збора што треба да ги кажувате во врската… Еден љубезен збор отвора и железна …