(ФОТО) Вирусот е вирус, но гладот е глад: Само во еден ден Наполитанците изеле 60.000 пици!

Познавачите велат дека секој што еднаш ќе вкуси пица во Неапол, повеќе,ниту една нема да биде доволно добра или вкусна
САМО во еден ден Наполитанците нарачале и изеле 60.000 пици, откако италијанската влада, како дел од справувањето со забраните за епидемијата, им дозволила на пицериите да доставуваат храна на домашна адреса.
Имало толку многу нарачки што пицериите морале да прават список за чекање, а најбарани биле пиците „Маргарита“ и „Маринара“, кои се и наједноставни во составот.

Импресивен резултат, дури и за Наполитанците, било што дури и повеќе, со тоа што работеле помеѓу 30. и 40. проценти од вкупниот број градски пицерии, само оние кои успеале да го дезинфицираат просторот за работа на време, после одлуката работата на пицериите повторно да биде дозволена пред два дена .
Исто така од Неапол е веста дека локалниот сопственик на пицерија, Ерико Порсио започна хуманитарна акција наречена „Една корона пица“.



Целта на акцијата е да се испорачуваат најмалку 50. пици секој ден на поединци или семејства кои немаат пари.
Пицата, една од најпознатите брзи храна во светот, беила храна на сиромашните во јужната италијанска провинција Кампанија.
Според некои историчари, пицата е родена уште во антички Рим, кога на војниците кои се бореле за империјата им се давало брашно и некоја друга храна, а морале да се снајдат како да направат оброк за себе.
Тестото за пица, за нив, било замена за садот од кој јаделе. Пицата добила светска слава во Америка во осумдесеттите години на минатиот век, каде на неа се сетиле и почнале да ја прават сиромашните италијански имигранти.
Во осумдесеттите години на минатиот век, „како славна“, пицата се вратила дома.


Пицериите станале омилено место за семејно излегување на ручек, а од првите наједноставни и најсиромашни состојки, списокот на пица се проширил на над стотина.
Скоро секој италијански регион има своја посебна пица.
Тоа е јадење што се јаде скоро насекаде во светот, но добрите познавачи велат дека секој што еднаш ќе вкуси пица во Неапол, повеќе,ниту една нема да му биде доволно добра или вкусна
Специфичноста и го дава тестото, кое мора да биде тенко, крцкаво, но не и тешко во исто време, а состојките само го додаваат, или одземаат, вкусот и квалитетот на ова јадење.


©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Што сака некој да ви порача ако ве БАКНЕ во чело? Погледнете каква ПОРАКА носи овој чин!

Бакнежот во чело често изгледа како многу интимен чин, затоа што некој ви кажува дека …