Научниците тврдат дека ова е најздрав начин за варење кафе и, евентуално, продолжување на животот

Излегува дека кафето не е само добро за вашето здравје, туку може дури и да ви го продолжи животот – но само ако го подготвите со филтер, според новата долгогодишна студија објавена во Европскиот магазин за превентивна кардиологија.
“Нефилтрираното кафе содржи супстанции кои го зголемуваат холестеролот во крвта. Со помош на филтрите се отстрануваат и се прават помалку срцеви напади и предвремена смрт”, рекол авторот на студијата Даг Тел, постар професор на Катедрата за јавно здравје и медицина во заедницата на Универзитетот во Шведска.
„Нашата студија дава силни и убедливи докази за врската помеѓу методите за производство на кафе, срцев удар и долг живот“, рекол Тел.

Тоа е лоша вест за љубителите на кафе направено во кафетериите, кои се толку популарни денес, или оние кои сакаат силни грчки и турски методи на варење. Варењето кафе или користењето на преса за кафе всушност може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања.



„Нефилтрираното кафе, како грчкото и турското кафе, што се вари, содржи поголеми количини – хемикалии кои се наоѓаат во капките со масло што лебдат во кафето, а исто така и во талогот“, рекла регистрираната диететичарка Лиза Дрер.
„Студиите покажаа дека овие супстанции можат да го зголемат нивото на триглицериди и ЛДЛ холестерол“, рекла Дрер, и додала:
„Затоа, држете се до филтрираното кафе, како што е филтер за хартија за употреба во кафе што може да помогне во отстранување на овие хемикалии“.
Новата студија следеше над половина милион здрави норвешки мажи и жени на возраст меѓу 20. и 79. години во период од 20. години.


Резултатите покажале дека пиењето варено или цедено нефилтрирано кафе го зголемува ризикот од смрт кај мажи постари од 60. години како резултат на зголемена кардиоваскуларна смртност.
Но, пиењето филтрирано кафе – откриено е, на пример, низ филтер-хартија, е поздрава отколку воопшто да не пиете кафе.
Филтрираното кафе е поврзано со 15% намален ризик од смрт од која било причина, 12% намален ризик од смрт од кардиоваскуларни заболувања кај мажи и 20% намален ризик од смрт од срцеви заболувања кај жени во споредба со пиење кафе.
Всушност, студијата открила дека оние кои пиеле од едно до четири филџани филтрирано кафе на ден, имаат најниска стапка на смртност.



Филтерот за кафе е начин за правење кафе што е вообичаено на Западот, особено во Северна Америка. Наше мислење е дека овој вид кафе е премногу разредено, што е последица на фактот дека за време на овој метод на подготовка се ослободува најмалку арома од кафето.

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

Видете следно

Отец Оливер Петровски – Маж на годината за 2022 во избор на социјалните медиуми

Отец Оливер Петровски е Маж на годината во ибор на социјалните медиуми за 2022 година, …