(ФОТО) 6 јадења кои не смеете да ги подгревате: Ќе се отруете!

Најдобро е она што ќе ви остане од ручекот да го фрлите…
Европскиот совет за исхрана предупредува дека не е добро да се подгреваат претходно подготвените јадења. Тоа може да доведе до несакани последици и тоа поради фактот дека некои видови бактерии на собна температура, од 5 до 65. степени целзиусови, многу бргу се размножуваат. Како резултат на тоа се зголемува ризикот од труење со храна и појава на различни проблеми со варењето како што се отекување, грчеви и создавање гасови.
Многумина не знаат кои производи не можат да се подгреваат, затоа направивме листа од храна која не смее повторно да се враќа на риинглата.
1.Ориз

Ако оризот повторно го изложите на висока температура може да предизвика труење со храна. иИеално е оризот да се јаде веднаш после подготовката и никако не го оставајте во фрижидер и повторно да го јадете после 24. часа.
2. Компири

После загревањето на компирите се губат многу нивни хранливи својства, а освен тоа зеленчукот содржи и супстанци кои можат да предизвикаат симптоми слични на труење кога повторно ќе се подгрее.
3. Целер

Иако многумина целерот го јадат свеж, оние кои го подготвуваат на високи температури мораат да знаат дека не смее да се подгрева бидејќи ризикуваат да се отрујат. Факт е дека целерот содржи нитрати кои под влијание на топлина се исклучително штетни за здравјето. Во големи концентрации можат да го зголемат ризикот од рак.
4. Цвекло

Нутриционистите препорачуваат користење на сирово цвекло кое е одличен антиоксиданс, содржи важни минерали и витамини. Меѓутоа, вареното цвекло кое при тоа се подгрева може доста да ви го уништи организмот.
5. Пилешко

Поради салмонелата, се препорачува конзумирање на убаво термички обработено пилешко. Кога пилешкото се подгрева за да се јаде може да предизвика сериозно надразнување на желудникот.
6. Печурки

Не се препорачува подгревање на печурки бидејќи можат да предизвикаат дуење и пролив. Исто така оставањето на печурки на собна темература после готвење може да биде исклучително опасно.

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

loading...
Loading...

Видете следно

(ФОТО) РАКОТ НА КОЖА НЕ Е ШЕГА – На познат ТВ готвач му дијагностицирале четврти стадиум на рак:„Имам уште 12. месеци живот“

Британскиот шеф Тим Билтон, познат по учеството на кулинарската емисија „Great British Menu” на BBC, …