(ВИДЕО) Кремаст млечен колач кој може да биде и торта: Освојува при првиот залак!

Ви треба рецепт за колач кој сите ќе ги воодушеви? Кремест млечен колач е вистинско откритие за сите љубители на колачи. Толку кремаст, толку сочен, просто привлекува да се изеде. Колачот е многу лесен и едноставен за подготовка. Вкусот малку поотсетува на принцес крофни…А, може да послужи и како торта…
Состојки:
Кора:6 белки, 6 лажици шеќер,малку арома од ванила, 3 лажици гриз, 3 лажици брашно.
Прелив: 150 мл млеко
Прв фил: 6 жолчки, 350 мл млеко, 1 кесичка пудинг од ванила (40 г), 100 г шеќер во прав, 1 кесичка ванилин шеќер, 125 г путер, 100 г млеко во прав, 1 кесичка ванилин шеќер.
Втор фил:40 г шлаг, 100 мл ладна минерална вода, 100 – 150 г мелени бисквити
Подготовка: кора:соединете ги брашното и гризот. Одвојте ги белките од шолчките. На белките додајте им шеќер, арома од ванила па изматете цврст снег. Потоа додајте ги брашното и гризот. Убаво измешајте и истурете на тава (38х34 см) покриена со хартија за печење. Ставете во рерна загреана на 190 степени и оставете да се пече 15- 20 минути, додека малку не поцрвени. Испечената кора покријте ја со чиста кујнска крпа и оставете да се излади.Потоа изладената кора одвојте ја од хартијата и вратете во тавата па избоцкајте со вилушка и полијте со млекото. Исечете ги рабовите.
Кората поделете ја на три дела и исечете.
Прв – жолт фил:ставете 250 мл млеко да се загрева. Во остатокот млеко изматете 6 жолчки, шеќер, пудинг и измешајте. Кога млекото ќе зоврие ставете ја смесата со жолчки и сварете густ крем. Најдобро е сварениот крем да го префрлите во друг сад, покријте со прозирна фолија и оставете да се излади.
На изладениот фил додајте му ги пенесто изматениот путер со млекото во прав и шеќерот во прав. Се’ убаво соединете со миксер.
Втор фил: шлагот изматете го според упатството на кесичката. Додајте 100 – 150 г мелени бисквити (зависно од густината што ја сакате).
Колачот редете го по овој редослед: кора – 1/2 жолт фил – кора – втор фил – кора – 2/2 на жолтиот фил.
Во видеото можете да го погледнете деталниот начион на подготовка:

Извор:www.cooking.rs

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

loading...
Loading...

Видете следно

Фати забава со LISCA и #MyLiscaVibes го размрдаа Охрид

Викендов на Golden beach во Охрид,познатиот бренд Lisca организираше дружба под името „Фати забава со …