Црниот дроб е голем орган кој сочинува околу 2% од просечната телесна тежина на возрасен човек. Вашиот црн дроб постојано работи за да ве одржува здрави со извршување на различни витални функции, како што се филтрирање на штетните материи од крвта, разградување на токсините и поддршка на метаболизмот, имунолошката функција, варењето и многу повеќе.
Следењето на хранлива исхрана богата со намирници за кои е познато дека го поддржуваат и штитат црниот дроб може да помогне во спречување на вообичаени заболувања на црниот дроб, како што е безалкохолното масно заболување на црниот дроб, и да промовира оптимална функција на црниот дроб.
Еве ги 10 најдобри намирници за здравјето на црниот дроб:
1. Овошје и зеленчук
Следењето на исхрана богата со овошје и зеленчук, вклучително и бобинки, лиснат зеленчук и зеленчук од родот крстовидни, е еден од најдобрите начини да се грижите за вашиот црн дроб одвнатре кон надвор.
Овошјето и зеленчукот се концентрирани со хранливи материи кои го штитат црниот дроб, како што се влакна, витамини, минерали и растителни соединенија. Храната богата со растителни влакна, како што се овошјето и зеленчукот, помага во спречување и намалување на акумулацијата на маснотии во црниот дроб со зголемување на ситоста, што може да помогне во губењето маснотии. Антивоспалителни и антиоксидантни супстанции кои се наоѓаат во овошјето и зеленчукот, како што се каротеноидите и полифенолите, може да помогнат да се спречи оштетување на црниот дроб поврзано со воспаление.
Исхраната богата со овошје и зеленчук, како што е медитеранската исхрана, се покажала како ефикасна во превенцијата и лекувањето на замастен црн дроб, пренесува health.com.
2. Ѓумбир
Неговата консумација е поврзана со голем број придобивки, вклучувајќи го и подобрувањето на здравјето на црниот дроб. Ѓумбирот содржи голем број на антиинфламаторни и антиоксидантни соединенија, како што се гингероли и шогаоли, кои можат да им користат на луѓето со одредени заболувања на црниот дроб, како што е замастен црн дроб.
Овие соединенија можат да помогнат во спречување и подобрување на заболувањето на црниот дроб со намалување на оксидативниот стрес и производството на проинфламаторни супстанции кои инаку може да доведат до оштетување на клетките.
3. Лук
Како и ѓумбирот, лукот е преполн со супстанции кои го поддржуваат црниот дроб, вклучувајќи алицин, алинин и ајоен, кои имаат моќни антиоксидантни и антиинфламаторни ефекти во телото.
Редовното консумирање лук може да помогне да се подобри здравјето на црниот дроб кај луѓето со заболување на црниот дроб.