(ФОТО) Три свечени торти со кои ќе се гордеете!

Му му торта
Потребно е:
Кори:
14 белки
14 лажици шеќер
18 лажици крупно мелени, потпечени, лешници
2 лажици брашно
Фил 1:
14 жолчки
200 г шеќер во прав
400 г бело чоколадо
200 г чоколадо со крупни парчиња лешници
50 г црно чоколадо
250 г путер или маргарин
Фил 2:
200 г шлаг
100 г печени мелени лешници
Глазура:
100 г чоколадо
50 мл масло
Подготовка:за една кора изматете 7 белки со 7 лажици шеќер и матете со миксер додека не добиете цврст снег. Потоа додајте 9 лажици лешници и 1 лажица брашно.Смесата истурете ја во правоаголен плех, покриен со хартија за печење и ставете во рерна загреана на 180 степени. Печете околу 20. минути. Испечете две кори.
Фил 1: жолчките изматете ги со 200 г шеќер и ставете на пареа и варете. Додајте 300 г бело чоколадо. Кога филот ќе биде готов оставете да се излади па додајте маргарин или путер и убаво изматете. Филот поделете го на два дела. Во првиот дел додајте сечкано бело чоколадо, а во вториот топено црно чоколадо и она со лешници.
Фил 2: изматете го шлагот да биде цврст и додајте ги лешниците.
Глазура: чоколадото истопете го со маслото,
Филување: кора – црн фил – шлаг, кора – жолт фил – шлаг, глазура. Тортата украсете ја со шлаг.

Мињон торта
Потребно е:
12 јајца
600 г шеќер
150 г мелени ореви
150 г мелени бадеми
150 г мелени лешници
3 лажици брашно
1 филџан млеко
1 кесичка ванилин шеќер
250 г путер
50 г црно чоколадо
Глазура:
100 г црно чоколадо
100 г бело чоколадо
6 лажици масло
Подготовка:за првата кора изматете 4 белки во цврст снег и постепено додавајте 120 г шеќер. Кога смесата ќе биде хомогена додајте 150 г мелени ореви и 1 лажица брашно. Смесата изедначете ја и истурете во плех, покриен со хартија за печење. Тестото печете го околу 20 минути на 180 степени. Втората и третата кора се подготвуваат на ист начин само што наместо ореви се додаваат лешници, најдобро прво малку потпечени и бадеми
Фил: 12 жолчки изматете на пареа со 240 г шеќер, филџан млеко, ванилин шеќер и варете додека не се згусти. Кога малку ќе се излади додајте го путерот и изматете. Филот поделете го на два дела, а во еден додајте 50 г истопено чоколадо.
Корите филувајте ги наизменично со црн и бел фил, па целата торта наизменично полијте ја со црно и бело чоколадо.

 

Орео торта
Потребно е:
400 г шлаг
500 мл кисела вода
200 г бисквити
400 г кисела павлака
350 г орео бисквити (две кутии)
200 г шеќер во прав
Глазура:
100 г чоколадо
3 лажици масло
Плус:
малку прозирна фолија
Подготовка: бисквитите и половина од орео бисквитите крупно искршете ги. Со миксер изматете ги шлагот и киселата вода. Додајте кисела павлака, шеќер во прав и се’ заедно изматете во мазна смеса. Додајте ги изронетите бисквити и се’ соединете.
Длабок овален сад обложете со прозирна фолија. Истурете половина од смесата, а потоа наредете цели парчиња орео бисквити, од друга кутија. Потоа намачкајте со останатата сеса и израмнете. Покријте со прозирна фолија и ставете преку ноќ во фрижидер.
Утредента превртете ја тортата на рамна чинија, отстранете ја фолијата и полијте со глазурата.

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

loading...

Видете следно

(ВИДЕО) Свештеник удира шлаканица на дете за време на крштевка!?

Снимката од една црква го шокирала светот.На неа е забележана крштевка на едно момче кое …