(ФОТО) Мафин крофни: Брза и вкусна посластица без пржење

Сите знаеме дека правењето крофни дома е доста тешко и освен ако немаме цел викенд за подготовка, тогаш е време за нешто ново и поинакво – мафини кои имаат вкус на крофни и не се пржат…
Состојки:
125 г маргарин
120 г шеќер
2 јајца
1 лажичка екстракт од ванила
400 г брашно
2 лажички прашок за печиво
1 лажичка сода бикарбона
малку сол (помеѓу прсти)
500 мл млеко
рендано морско оревче
Глазура:
100 г шеќер
2 лажички цимет
100 г маргарин
Подготовка: загрејте ја рерната на 250. степени. Со маргарин лесно намачкајте го калапот за мафини.
Со миксер изматете ги маргаринот и шеќерот, додајте ги јајцата, едно по едно, а потоа ванилата. Во друг сад измешајте ги брашното, печивото, сода бикарбоната, сол и малку рендано морско оревче.Во смесата со маргарин додајте половина до брашното, измешајте па истурете половина од млекото.Повторно брашно и на крај млеко, се’ мешајте убаво.
Тестото распоредете го во калапот за мафини. Печете околу 20 минути. Оставете мафин крофните да се изладат а потоа извадете ги од калапот.
За глазурата истопете го маргаринот. Во еден сад измешајте ги шеќерот и циметот. Секоја мафин крофна натопувајте ја во маргаринот а потои и во шеќерот со цимет.

©EKRAN.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ЕКРАН.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ЕКРАН или посебен договор, не е дозволено превземање, користење или реемитување на вестите, во спротивно ќе уследи фактурирање на име „плагијат“ во вредност од 20.000 денари.

loading...

Видете следно

Неколку совети за ефикасно чистење на Вашиот дом

Повеќето луѓе веруваат дека домашната организација и чистење се меѓу првите пет причини за создавање …